Putyin nem irgalmaz: kezdődik az amerikai újságíró kémpere Oroszországban

HírKlikk 2024. június 14. 14:05 2024. jún. 14. 14:05

A The Wall Street Journal munkatársát egy éve tartják előzetes fogságban Oroszországban. Moszkva eddig nem reagált az amerikai ajánlatokra egy fogolycsere lehetőségéről.

Az orosz főügyészség tegnap beterjesztette a vádiratot Evan Gershkovich amerikai újságíró ellen, akit kémkedéssel vádolt meg. A The Wall Street Journal munkatársát tavaly márciusban fogták el Jekatyeringburban, ahol állítólag kémtevékenységet folytatott, és tetten érték. Gershkovichot azóta a hírhedt Lefortovo-börtönben tartják fogva, nagyon rossz körülmények között – írja az Euronews.

A főügyész közleménye szerint a riporter „a CIA-nak dolgozott", és ennek örve alatt titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod tankgyártóról a szverdlovszki régióban.

Jevgenyij Szmirnov ügyvéd közlése szerint a tárgyalás zárt lesz, amire a vádhatóság szerint biztonsági okokból van szükség. A 32 éves férfit akár 20 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

A kiadó és az újság szerint viszont Gershkovics csak egy újságírói feladatot teljesített. (A lap kiadója a New York-i Értéktőzsde.)

A lap azt várja az amerikai kormánytól, hogy kettőzze meg erőfeszítéseit Gershkovich kimentésére, mert az újságírás nem bűncselekmény, és a per a sajtószabadság elleni támadás.

Donald Trump nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy saját politikai előnyére fordítsa a hírt. Nyilatkozata szerint Putyin azonnal át fogja adni az újságírót az őszi választások után, aminek feltétele természetesen az, hogy azt ő nyerje meg.

Emlékezetes, hogy a Vlagyimir Putyinnal barátságos Tucker Carlson ex-Fox News műsorvezető is felvetette kollégájának ügyét az elnökkel készített két órás interjújában, de még ő sem kapott kielégítő választ. Putyin szerint az illegális információszerzés hírszerzésnek (kémkedésnek) számít, és az újságíró ezt tette.

A beszélgetésben az elnök megpendítette a lehetőségét, hogy esetleg kicserélné a riportert egy Berlinben elfogott 'derék hazafira' (az FSzB bérgyilkosára, aki megölt egy csecsen ellenzékit a berlini állatkertben), de a német hatóságok ezt a lehetőséget elutasították.

Az Oroszországban fogva tartott többi amerikai állampolgár között van Alsu Kurmasheva riporter is, akit tavaly vettek őrizetbe nem regisztrált „külföldi ügynökként".

Az egykori amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan, aki 2018 óta van börtönben Oroszországban, és 16 éves börtönbüntetését tölti kémkedés vádjával, szintén szorgalmazza, hogy részese lehessen egy esetleges jövőbeni fogolycserének.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom