Rangkórság és kormányzati dáridó fideszéknél

NVZS 2021. január 13. 07:15 2021. jan. 13. 07:15

Egészen elképesztő méreteket öltött a kormány – a legautentikusabb személytől, magától Orbán Viktortól kölcsönzött kifejezéssel élve – „rangkórsága és kormányzati dáridója” az elmúlt tíz és fél évben. 2010 május 29-én még 10 miniszterrel 42 államtitkárral és 54 helyettes államtitkárral lépett hivatalba a miniszterelnök, 2021 január 1-jén 14 miniszter, 75 államtitkár és 121 helyettes államtitkár dolgozott neki, s mellettük összesen 20 kormánybiztos és 66 miniszteri biztos tevékenykedett – s ez utóbbiak száma – némi túlzással – napról napra nő. Hol vagyunk már a 2010-es orbáni ígéretektől?

„Sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” – ezt hangoztatta Orbán Viktor a kormányalakítási megbízásának elnyerése után, 2010 április 29.-én tartott sajtótájékoztatóján, kormányának tervezett struktúrájáról. A szeme nem rebbent, úgy állította ezt, holott – jó eséllyel – már akkor tudta, hogy kormánya népesebb lesz, mint a kormánystafétát neki átadó Bajnai Gordoné volt.

Némi – tőle megszokott –  csúsztatás persze itt is tetten érhető: ugyanis Orbánék tényleg csökkentették a minisztériumok számát –  igaz, a matek pusztán azért jött ki, mert áttértek a – vitatható hatékonyságú – csúcsminisztériumi szisztémára, aminek fejében ugyanakkor több mint megduplázódott az államtitkárok és a (korábban szakállamtitkároknak nevezett) helyettes államtitkárok száma.

S ez csak a kezdet volt, hiszen nézzék csak!

S hogy mennyire tényleg csak a kezdet volt, az is mutatja, hogy a II. Orbán-kormány megalakulásától kezdve, szinte azonnal elkezdett duzzadni a létszám. 2013-ban már 47 államtitkár és 75 helyettes államtitkár dolgozott Orbánéknak.

Ezen felül már hivatalba lépésük első három hónapja alatt egymás után szorgalmasan nevezték ki a kormány- és miniszteri megbízottakat: őszre már 5, illetve 14 ilyen megbízottal bővült a „csapat”. Azaz, szinte a felesküvés után, azonnal megkezdődött a kormánytagokon kívüli kormányzati vezetők, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a kormánymegbízottak és a miniszterelnöki és miniszteri biztosok számának a növelése.

S ha már a biztosoknál tartunk: mit is mondott Orbán? Hát azt (ld. fent.), hogy „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző” – akkor azonban mire véljük azt, hogy hetente nő a miniszteri biztosaik száma, s nevetségesen átlátszó feladatokkal bízzák meg őket?  Mit szólnak például ahhoz, hogy van már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős biztosa a miniszterelnökségnek, vagy, hogy a külgazdasági és külügyminiszter szükségesnek tartott egy olyan miniszteri biztost kinevezni, aki felelős a Frankofónia Nemzetközi Szervezetével történő kapcsolattartásért.

Persze az „olcsó és hatékony állam” fenntartása a „csapat” tagjainak több mint megéri. Merthogy nem kevés pénzt kapnak munkájuk fejében (legyünk jó indulatúak, s vélelmezzük, hogy azért valami munkát végeznek is).

Az Index bogarászta ki a közelmúltban (a kormany.hu dokumentumtárából), hogy mennyit keresnek havonta a politikai vezetők, a miniszterek és az államtitkárok. A Blikk pedig arról számolt be, hogy tavaly tavasszal (közvetlenül a járvány kirobbanása előtt) mennyire emelkedett (jelentős növelés eredményeként) a helyettes államtitkárok, a miniszteri biztosok, a közigazgatási államtitkárok és a kormánybiztosok pénze:

– A miniszterek általános személyi illetménye 2020. március 1. és 2021. február 28. között bruttó 1 979 400 forint volt.

– Az államtitkárok személyi illetménye ugyanezen időszakban havi bruttó 1 750 000 forint volt.

– Ám ha egy politikus „álláshalmozó”, azaz a miniszeri, államtitkári pozíció mellett országgyűlési képviselő is, akkor még pluszban megkapja a képviselői alapilletményt (havi bruttó 1 103 400 forintot) is.

– A helyettes államtitkárok fizetése minimum bruttó 1,3 millió forintra nőtt, elérve akár az 1 650 000 forintot is.

– A kormánybiztosok az államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak.

– A miniszteri biztosok a helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást és kormányrendeletben meghatározott juttatásokat kaphatnak.

Megjegyzendő, hogy az emelés tényleg elképesztő volt: mint a Blikk említett összeállításából kiderült: a kormánybiztosok fizetése 500 és 900 ezer forint közötti mértékben nőtt, a közigazgatási államtitkároknak pedig kétszáz- és hatszázezer forint között, aminek eredményeként meghaladhatja a kormányfőét is: az illetményük alsó határa bruttó 1,5 millió forint lett, amennyi a miniszterelnöki illetmény is, a felső határ pedig 1,9 millió forint. A miniszteri biztosok – a helyettes államtitkárokhoz hasonlóan – 1,3-1,65 millió forintra számíthatnak – írta a lap, megjegyezve: ha a magasabb összegig nyújtózkodik a fizetés, 120 százalékos növekedésről beszélhetünk.

Egyébként a kormánytagok jogállásáról szóló törvény a köztisztviselői illetményalap 39-szeresében állapítja meg a miniszterelnöki illetményt (38 650 forint), ami „csak” 1 millió 507 ezer 350 forint.

Kormánytagok és kormányzati vezetők

Forrás: Hírklikk-gyűjtés

Miniszterelnök

Kormánybiztosok: 20

A miniszterelnök kabinetfőnöke

államtitkárok: 5

helyettes államtitkár:  6

                miniszteri biztos:  4

A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes

államtitkár: 2

helyettes államtitkár: 0

                miniszteri biztos: 3

Miniszterelnökség

miniszter

államtitkár: 12

helyettes államtitkár: 17

                miniszteri biztos: 16

Agrárminisztérium

miniszter

államtitkárok: 6

helyettes államtitkár: 13

                miniszteri biztos: 3

Belügyminisztérium

miniszter

államtitkárok: 4

helyettes államtitkár: 9

                miniszteri biztos: 1

Emberi Erőforrások Minisztériuma

miniszter

államtitkárok: 9

helyettes államtitkár: 15

                miniszteri biztos: 11

Honvédelmi Minisztérium

miniszter

államtitkárok: 3

helyettes államtitkár: 3

                miniszteri biztos: 2

Igazságügyi Minisztérium

miniszter

államtitkárok: 5

helyettes államtitkár: 9

                miniszteri biztos: 4

Innovációs és Technológiai Minisztérium

miniszter

államtitkárok: 11

helyettes államtitkár: 21

                miniszteri biztos: 9

Külgazdasági és Külügyminisztérium

miniszter

államtitkárok: 6

helyettes államtitkár: 11

                miniszteri biztos: 9

Pénzügyminisztérium

miniszter

államtitkárok: 7

helyettes államtitkár: 10

                miniszteri biztos: 1

A családokért felelős tárca nélküli miniszter

államtitkárok: 2

helyettes államtitkár:  3

                miniszteri biztos:  1

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter

államtitkárok: 3

helyettes államtitkár: 4

                miniszteri biztos: 2

A Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter

államtitkárok: 2

helyettes államtitkár:  0

                miniszteri biztos:  0