Az egész ukrán gazdaságot térdre tudja kényszeríteni az elhúzódó háború

HírKlikk 2022. március 4. 04:00 2022. márc. 4. 04:00

Nemcsak Ukrajna, hanem Oroszország is nagy napraforgó termelő, a két ország együtt a napraforgóolaj világexportjának 80 százalékát adja, de Ukrajna a világelső, 5,5 millió tonna étolajat exportál, ebből 3 millió tonna az unió tagállamaiba megy – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Raskó György agrárközgazdász. Arról kérdeztük őt, hogy akár ezer forint körül lehet egy liter étolaj ára.


Most hogy az orosz csapatok blokád alá vették az összes Fekete-tengeri kikötőt, Ukrajna semmilyen mezőgazdasági terméket nem tud exportra szállítani – mutatott rá Raskó György. „Ha fenntartják a blokádot, miután ez Ukrajna legnagyobb exportterméke, az egész ukrán gazdaságot térdre tudják kényszeríteni, ha a háború sokáig elhúzódik.”

Nem utolsó szempont, hogy egy hónap múlva vetési idő van Ukrajnában is – hívta fel a figyelmet a jövő kilátásaira a szakember. „Vetni kell a napraforgót, majd kicsivel később a kukoricát is, és mivel világjelentőségű az ott termelt mennyiség, ha ez nem történik meg, akkor hosszú távon nagyon komoly készletproblémák lesznek.”

Ukrajna Európa legnagyobb kukoricabeszállítója is, évente 30 millió tonna kukoricát ad el elsősorban olasz, spanyol térségbe és búzát is, de annak nagy része Észak-Afrikába és arab országokba megy. „Ha oda nem tud szállítani ilyen nagy tételben, akkor az Líbiától Egyiptomon át, Szaúd-Arábiáig, komoly ellátási gondokat okoz majd, a kenyérellátást nehezíteni fogja.”

A kukorica, a napraforgó, a búza és más olajos magvak árszintje a mostani rekordszinten marad a következő időszakban is, ami újabb élelmiszer áremelést indukálhat a világ egészében, de Közép-Kelet Európa térségében mindenképpen – hívta fel a figyelmet az agrárközgazdász.

Raskó György elmondta, hogy az a mennyiség, ami most konténerekben, Ukrajnában marad – a kukorica és a búza két évig tárolható –, nem romlik meg, de az étolajat fél éven belül ki kell szállítani, de reméljük, hogy ez a konfliktus nem húzódik el ennyi időre. „Ha tavasszal a háború még kitart, akkor viszont hosszú távra, szinte önmagát erősítő spekulációs pszichózis érvényesül és az akkor is felhajtja az árakat, ha emögött áruhiány lényegében nincs is.”

Magyarország Európa legnagyobb napraforgó termelői közé tartozik, mi is exportőrök vagyunk, ha cinikus akar lenni az ember, akkor azt mondhatja, hogy a magyar gazdáknak ez a harci állapot nem kedvezőtlen, hiszen Magyarországról akadály nélkül lehet olajos magvakat, feldolgozott étolajat nagy tételekben exportálni – folytatta. Hozzátette, ha e termékeknek a világpiaci ára a csillagokba emelkedik, az a magyar gazdák bevételét gyarapítani fogja.

„Úgy vélem, hogy május elsejével, amikor az élelmiszerár-befagyasztás lejár és újra szabadpiaci kiskereskedelmi árak lesznek, akkor jelentősen emelkedik majd az étolaj, a liszt, a húsok, a cukor ára. Erre az lenne a javaslatom, hogy a kormány átmeneti időre vezessen be élelmiszer-utalványokat azoknak, akik valóban rászorulnak. Az nem megoldás, hogy a tehetős felső- és középosztálynak is ilyen utalványt adjanak, ők ezt a többletterhet tudják viselni, de bizonyíthatóan van több millió olyan magyar állampolgár, akiknek a befagyasztott élelmiszerár is túl magas.”

Raskó György szerint az árstop meghosszabbítása is lehetséges, de ennek a terhét a kormány a kiskereskedelem szereplőire tette. „Eltelt egy hónap és látszik, hogy ennek az igazi áldozatai a magyar tulajdonban lévő független kisboltok tulajdonosai. A nemzetközi láncok nem jártak rosszul, mert a forgalmuk olyan elképesztő módon nőtt, hogy az azon keletkezett árrés fedezetet ad erre a veszteségre.”

Van 18 ezer független élelmiszerbolt Magyarországon, ez 18 ezer család, az ő élethelyzetük, vállalkozási helyzetük nagyon nagyot romlott az elmúlt egy hónapban, mint ahogy a független üzemanyagkút tulajdonosoké is, de ott most az állam beavatkozott – mondta Raskó György a Klikk FM műsorában. Hozzátette, itt is be kell avatkozni, de ennek költségvetési kihatása van, az viszont sok-sok milliárdos nagyságrendű.

Forrás: Hírklikk