Rekordot döntött a magyar háztartások hitelállománya augusztusban is

HírKlikk 2024. október 4. 03:45 2024. okt. 4. 03:45

Visszaesést hozott az augusztus a hitelpiacon, a júliusi keresletet nem sikerült elérni sem a lakáshiteleknél, sem a személyi kölcsönöknél. A babaváró hitel hozta a szokásosat, emellett a betéteknél is csökkenés volt tapasztalható – derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán kiadott statisztikájából.

Rekordot döntött a háztartások hitelállománya augusztusban is. Összesen 10 736,2 milliárd forintnyi hitellel rendelkeztek, de a nettó hitelfelvétel csak 82,2 milliárd forint volt, ennyivel haladta meg az új hitelek összege a tőketörlesztésekét. Ez elmarad nem csak a júliusitól, de március óta a legalacsonyabb összeg, ami nem meglepő, hiszen a nyolcadik hónapban minden fontosabb hitelnél visszaesett a kereslet – írja elemzésében a Bank360.hu.

Húsz százalékkal esett vissza a szerződött lakáshitelek összege augusztusban a júliushoz képest, és majdnem ugyanekkora mértékben csökkent a megkötött szerződések száma is. A folyósított összeg 109,34 milliárd forint volt szemben az előző havi 136 milliárd forintos eredménnyel, a szerződések száma pedig 5884 volt, nem érte el a hatezret, amire utoljára az év első hónapjaiban volt példa. 

Egy szerződéskötésnél átlagosan közel 18,6 millió forintot vettek fel az igénylők, ez is elmaradt a júliusi átlagtól. A szerződött volumen negyede támogatott lakáskölcsön volt, a többi piaci kamatozású. 

Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest azonban látványos volt a növekedés, ugyanis a szerződött összeg 2023 augusztusához képest a duplájára emelkedett, a megkötött szerződések száma pedig 27 százalékkal nőtt. 

A lakáshitelek átlagos kamata valamelyest emelkedett augusztusban, 0,09 százalékponttal, az átlagos teljes hiteldíj mutató pedig 0,1 százalékponttal, ez utóbbi 7,34 százalék volt, ami éppen meghaladja a június végén kivezetett kamatplafont. 

Szabad felhasználású személyi kölcsönből is kevesebb fogyott, mint az előző hónapban, augusztusban 73,09 milliárd forintra kötöttek szerződést az igénylők, ez az előző hónaphoz képest 7 milliárd forintos csökkenés. Az átlagos hitelköltség mutató valamelyest csökkent ezeknél a hiteleknél 0,34 százalékponttal, így az átlag 17,22 százalék volt. Az átlagosan felvett személyi kölcsön összege 2,7 millió forint volt. 

Babaváró hitelből csaknem ugyanannyi fogyott, mint az előző hónapban, 21,17 milliárd forint. A program kezdetétől 2024. augusztus végéig összesen 2533 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel. 

A háztartások lekötött forint betéteinek átlagos kamatlába érdemben nem változott, az átlagos kamatláb 4,79 százalék volt augusztusban. Az éven belül lekötött euro betétek átlagos kamatlába emelkedett, 0,14 százalékponttal. Az új szerződések értéke esetén csökkenés volt tapasztalható, augusztusban 1327 milliárd forintot kötöttek le a háztartások.

Ezek zöme nem klasszikus lekötött betét lehetett, hanem jegybanki betét. A lakosság lekötött betétállománya ugyanis évek óta stagnál, sőt csökken. Augusztusban mindössze 2210 milliárd forintnyi lakossági lekötött betét volt a hazai hitelintézetekben, ami a teljes, csaknem 12 900 milliárd forintos háztartási betétállomány alig 17 százaléka. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom