Rétvári: a kormány bízik a Kúria érdemi vizsgálatában

HírKlikk 2020. február 18. 18:43 2020. feb. 18. 18:43

A kormány bízik abban, hogy a Kúria áprilisi eljárásában érdemben vizsgálja majd a gyöngyöspatai iskolaügy alperesi indítványait – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Számtalan olyan indítvány volt a tankerület és az önkormányzat részéről, amely „szerintünk érdemben befolyásolta volna a döntést", de sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem foglalkozott vele érdemben – jelentette ki Rétvári Bence.

Hozzátette: talán a legfontosabb indítvány az volt, hogy azokat a diákokat, akik a bíróság szerint alacsonyabb minőségű képzésben részesültek, oktatással, képzéssel segítsék.

Úgy fogalmazott, „abban bízunk, hogy a Kúria most, áprilisban kezdődő vizsgálata ezeket érdemben megnézi, átvizsgálja, és dönt, hogy valóban ezek kellő mértékben kerültek mérlegelésre vagy nem (...) az első- és másodfokú bírósági eljárás során".

Rétvári Bence üdvözölte, hogy a Kúria nem ősszel, hanem soron kívül, várhatóan áprilisban elbírálja a gyöngyöspatai ügyet. Az ügy elhúzódása és „a Soros György szervezetei által gerjesztett feszültség" nem használt volna a településen élőknek – mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a tavaszi tárgyalás azért is jó hír, mert a kérdésről nemzeti konzultáció is indul.

Kitért arra is: az alperesi indítványokkal a bíróságok eddig nem foglalkoztak, azokat a bizonyítási eljárás során és az ítéletek indoklásánál figyelmen kívül hagyták. Ilyen volt például a magas igazolatlan hiányzású diákok jogsérelmének megítélése, az okozott kár mértékének megalapozása, és nem volt részletekbe menő bizonyítási eljárás arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan keletkezett kára a volt diákoknak – fűzte hozzá.

Mint mondta, nem vizsgálták kellő mértékben azt sem, hogy az iskolába járás egyszerre jog és kötelezettség. Fény derülhet a Kúria döntése nyomán arra is, hogyan ítélhettek meg 100 milliós összeget, amikor az iskolában zajló oktatás megfelelt az oktatási jogszabályokban, és a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott követelményeknek – jegyezte meg Rétvári Bence.

Az államtitkár elmondta, reményeik szerint, a vizsgálat kitér majd arra is: miként fordulhatott elő, hogy a fél évig Kanadában tartózkodó volt diáknak ezen időtartamra is megítéltek kártérítést.

Indítványozták, hogy a bíróság ne készpénzben, hanem ingyenes oktatás, képzés formájában állapítsa meg a kártérítést. „Többlet erőfeszítést is szívesen vállalunk, hogy (...) személyre szabott képzések formájában kapják meg azt, ami a bíróság döntése szerint, korábban, a képzések időtartama alatt nem történt meg" – jelezte Rétvári Bence.

Úgy vélte, az ügy „a Soros György-féle alapítványok" számára csak ürügy, hiszen ugyanolyan sémát követnek, mint más témákban: minél nagyobb politikai botrányt akarnak kelteni és minél nagyobb kártérítést próbálnak az államtól kicsikarni. Jól láthatóan, nem a cigány embereket elkötelezetten, hosszú távon segítő szervezetekről van szó – mondta.

Az államtitkár szerint, szinte biztos, hogy ezek a szervezetek nem fognak addig nyugodni, amíg valamilyen nemzetközi bírói fórum elé nem tudják majd vinni az ügyet.

Kérdésekre válaszolva, azt mondta, a nemzeti konzultáció nem a konkrét ügyről, hanem az általános szabályozásról szól majd, hiszen nem egyetlen ügyről, hanem egy jelenségről van szó, amely egyre több helyen megfigyelhető.

Rétvári Bence hangsúlyozta: nem visz közelebb a megoldáshoz sem a szélsőséges liberális, sem a szélsőséges radikális hozzáállás. Alapjogi, etnikai kérdésként tekintenek erre az egészre, míg a kormány szociális kérdésként – fűzte hozzá.

A Kúria hétfőn tudatta, hogy a gyöngyöspatai iskolaügyben a jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását az elnök rendelte el a felperes és az alperes kérelmére. A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet személyiségi jog megsértése miatt, több felperes által, a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított perben. A táblabíróság megállapította, hogy a jogellenes elkülönítéssel megsértették a Gyöngyöspatán élő roma családok egyenlő bánásmódhoz való jogát, ezért javukra fejenként és a jogsértéssel érintett tanévenként kártérítést ítélt meg. Összesen 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Forrás: MTI/Hírklikk