Rétvári vidékizéssel vádolta meg a vidéki Szél Bernadettet

HírKlikk 2019. július 14. 08:10 2019. júl. 14. 08:10

Írásbeli kérdést tett fel Szél Bernadett független képviselő Kásler Miklós emberminiszternek arról, hogy mi a helyzet a Természettudományi Múzeummal, amelyet szándékai szerint Debrecenbe költöztetne a kormány.

Szél a beadványban azt kifogásolta, hogy a lebegtetett döntéssel bizonytalanságban tartják a múzeum dolgozóit. Szerinte a múzeum elhelyezésére leginkább egy fővárosi épület felelne meg, amelyben a most három helyszínen szétszórt gyűjtemény egyesítve állítható ki - írja a hvg.hu.

Szél álláspontja szerint a fővárostól több száz kilométerre való elhelyezés a szakmai munka ellehetetlenülését, a kutatás leépülését és a hozzáférés nehézkességét eredményezné. Felveti emellett, hogy ha a muzeológusok nem akarnak Debrecenbe költözni, akkor nem lesz, aki hozzáértő módon folytatná a gyűjtemény gondozását.

A pécsi születésű Szélnek Rétvári Bence államtitkár adott írásbeli választ. Rétvári azzal kezdi érvelését, hogy "Magyarországnak gyönyörű fővárosa Budapest, de ez nem ok arra, hogy Ön a vidéki városokról és azok lakóiról ilyen lenézően írjon. (...) Kérem, öntelt stílusát tartogassa lakossági fórumaira."

Rétvári a múzeum elhelyezéséről annyit mond, hogy nincs még végleges döntés, a tervezés folyamatban van.

Forrás: hvg.hu