Rossz hír a magyar motorosoknak

HírKlikk 2019. április 22. 05:30 2019. ápr. 22. 05:30

Itt a jó idő, ismét előkerülnek a motorok és a robogók. A motorozás páratlan élmény egészen addig, amíg nem történik egy baleset vagy más káresemény.

Magyarországon a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint mintegy 600 ezer rendszám nélküli robogó közlekedik, emellett 175-177 ezer közé tehető a rendszámköteles motorok száma - írja összeállításában a Napi.hu.

Mindkét járműtípusra kötelező megkötni a kötelező felelősségbiztosítást, a rendszám nélküli robogóknál viszont sokan elmulasztják ezt. Az FBAMSZ adatai szerint csak minden ötödik 50 köbcentiméter alatti robogónak van érvényes kötelezője. Pedig a díj nem magas, évente 3-5 ezer forint körül már lehet találni kötelező biztosítást.

Több biztosító azonban nem kér a motorosokból. Az Aegonnál is van például kötelező robogókra, de ott az 50 köbcentis kismotor kötelező felelősségbiztosításának (kgfb) díja 30 napra 30 ezer, fél évre 180 ezer forint. Az irreálisan magas díjjal valószínűleg az a célja lehet a biztosítónak, hogy elriassza a motorosokat.

Az Unionnál ennél barátibbak a tarifák, ők 3-15 ezer forint közötti éves díjon kínálnak kötelezőt a kis méretű robogókra. Rajtuk kívül még az Allianz, a K&H és a Signal díjai tűnnek versenyképesnek, de olyan biztosító is akad, amelyiknél egy 50 köbcentis motor biztosítási díja vetekszik az autókéval.

Ha nincs a motorosnak kötelezője, neki kell megtérítenie a kárt. Ebbe nem csak a dologi károk számítanak bele, hanem a balesetben megsérült személyek kártalanítása is, ami súlyosabb sérüléseknél akár több millió forintos összeg is lehet.

A kötelező biztosítás a balesetet okozó motoros kárát nem téríti meg, az utasáét azonban igen.

A motorban keletkezett károkat cascóra lehet ilyenkor megcsináltatni, azt viszont nem minden biztosító hajlandó kötni.

Forrás: Napi.hu