Rudolf Péter vérlázítónak tartja a szakma totális átpolitizáltságát

HírKlikk 2019. december 12. 14:05 2019. dec. 12. 14:05

Több mint egy tucat új bemutatóval készült az idei szezonra a Pécsi Nemzeti Színház. Ezek egyike Moliére: Az úrhatnám polgár elnevezéssel került a színpadra, amelyet Magyarország egyik legkedveltebb színésze, Rudolf Péter rendezett.

A színész az ATV Start+ című műsorában elmondta, hogy a műfaji meghatározás összművészeti vihoránc, ami helyesen vihoráncia lenne, mint műfaj. Szellemes felvezetést kértek a darabhoz az alkotóktól, és ezt találta ki. Az összművészeti az igaz, mert többféle dolog látható benne.

A kérdésre, hogyan sikerült a premier, a színész azt felelte, nagy siker volt, és a következő előadásokra sincs már jegy. Mint mondta, a színház vezetősége kérte fel, és azt is hozzátette, hogy Moliére nagyon izgatja, mert megfog egy témát és moralizál, a színháznak pedig egyébként is ez a dolga..

A színész a kulturális törvényről elmondta, még csak éjszaka volt rá ideje, hogy elolvassa, és a hétfői tüntetésen sem tudott részt venni, mert éppen játszott.

Normális államban – folytatta – logikus lenne, hogy együtt találja ki a jövőt a színházzal az, aki a pénzt adja, legyen az az állam vagy az önkormányzat. A jelenlegi helyzet azonban nem normális, mindenki frusztrált, aminek ezer oka van.

A színész azt is érteni véli, hogy miért okoz frusztrációt, ha a több pénzt adó – kvázi – feltételeket diktálhat. Vérlázítónak tartja a szakma totális átpolitizáltságát.

Szerinte nem lenne szabad, hogy több színházi szervezet legyen, és Vidnyászky Attilának mindig több köze kellene, hogy legyen Máté Gáborhoz, mint bármelyik politikushoz.

A színész a zaklatószínházak kifejezést is teljesen „abszurdnak” tartja, és felteszi a kérdést: ki fog szólni ezentúl, ha tudja, hogy az egész szakmai közegét ledarálja utána a politika.

Forrás: atv.hu