Sári Zsolt lett az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetségének elnöke

HírKlikk 2024. augusztus 27. 16:35 2024. aug. 27. 16:35

Sári Zsoltot választották az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége (AEOM) elnökének – közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége a múlt héten rendezte meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 31. nemzetközi konferenciáját, amelyen a szakmai tanácskozás mellett tisztújító közgyűlést is tartottak.

A szakmai delegáltak a múzeum általános főigazgató-helyettesét, Sári Zsoltot választották meg új elnöküknek. Így Cseri Miklós után, aki 2003-2009 között töltötte be ugyanezt a posztot, ismét magyar vezetője lett a nemzetközi szövetségnek.

A négy napos találkozó központi témája a társadalmi és történeti traumák múzeumi feldolgozása volt. Szó esett többek között a háborúkról, diktatúrákról, a különböző etnikai csoportok ki- és betelepítésének kérdéséről, a migrációról, a kisebbségek problémáiról és a megkülönböztetésről, a periférikus csoportok társadalmi reintegrációjáról, a generációk közötti különbségekről, valamint ezen kérdések megjelenítési, feldolgozási folyamatairól.

A szabadtéri múzeumok legjelentősebb fóruma kétévente rendezi meg szakmai kongresszusát. A rendezvény házigazdája 2022-ben Stockholm, idén pedig a Szentendrei Skanzen volt. Az eseményen 22 ország 40 intézményének csaknem 100 delegáltja képviseltette magát Európából és az Egyesült Államokból.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom