Schmidt Mária az Európai Uniónak: legyetek olyanok, mint mi!

Föld S. Péter 2020. február 27. 15:53 2020. feb. 27. 15:53

Miután nemrégiben Orbán Viktor memorandumban üzente meg az Európai Néppártnak, hogy milyennek kellene lennie ahhoz, hogy a Fidesz méltónak találja arra, hogy továbbra is a tagja maradjon, a miniszterelnök bizalmas embere, Schmidt Mária az Európai Uniónak üzent. A Terror Háza Múzeum főigazgatója spanyol internetes lapnak nyilatkozva, azt mondta az EU-ról, hogy fontos intézmény lehetne, ha meg tudna változni.

Orbán Viktor már Schmidt Máriát megelőzően is számos alkalommal kimutatta, miként segítene az Európai Uniónak abban, hogy a szükséges irányba változzon. Hogy magáénak vallja azokat az értékeket, amelyeket a Fidesz fontosnak tart, ne álljon be – mint azt a legutóbbi időkben teszi – a Soros-hálózat fizetett zsoldosai közé.

Orbán nemcsak szavakban, de szemléletesen, személyes példamutatással is megmutatta, hogy szerinte milyen irányban kellene az Európai Uniónak változnia ahhoz, hogy ismét keresztény legyen és konzervatív. (Nem mellesleg, fehér, és heteró). Egyszerű eszközökkel magyarázta el Orbán az Európai Uniónak, hogy milyen Európát szeretne, mert azt akarta, hogy a brüsszeli bürokraták is megértsék, amiről beszél.

Ennek érdekében, összehányta a közös lakás falait, belefújta az orrát a függönybe, belevizelt a padlóvázába. A nappaliban odapiszkított a szőnyeg közepére, majd elégedetten kifújta magát, s mint egy retardált óvodás a homokozóban, karjait széttárva, sajnálkozva állapította meg, hogy milyen koszos ez a lakás, és hogy ő személy szerint nem is érti, mások hogyan tudnak ilyen rendetlenségben élni.

Majd, amikor azt hitte, hogy nem látják, lelopta a festményeket a falról és zsebre vágott néhány elől hagyott ékszert. Amikor lebukott, még neki állt feljebb. Mit képzelnek, mondta felháborodottan, neki ez jár. Azért jár, mert megérdemli. És különben is, aki csak hanyatlani képes, az ne oktassa ki jó modorból azt, aki szárnyal, és egyre csak emelkedik.

Megpróbálták elmagyarázni neki, hogy vannak bizonyos európai viselkedési normák, és ezekbe nem fér bele, hogy az orrát belefújja a függönybe. A vázába vizelés sem. Válaszul zsebre vágta a kezét, és szotyolát köpött a frissen feltálalt, még gőzölgő levesbe. Hogy mi az európai viselkedési norma, azt én mondom meg, jegyezte meg pikírten.

Vegyenek példát rólunk, mondta. Arról, ahogyan mi, magyarok élünk. Majd fenyegetőzni kezdett, hogy adjanak neki még több pénzt, különben nagyon mérges lesz. És amikor ő nagyon mérges, akkor ne tudják meg, hogy mi lesz. Például az lesz, tette hozzá, hogy ha nem kap pénzt, akkor nem tud mit lenyúlni. Ez pedig neki különösen fontos, mert szereti, ha teli a zsebe pénzzel, és a bankszámlája is szépen hízik. Ráadásul drága hobbijai vannak, a stadionok, meg a kisvasút sem két fillér. A feneketlen bendőjű csókosok jóllakatásáról nem is szólva.

Majd, s ezt már békülékenyebben tette hozzá, neki tulajdonképpen nem lenne baja ezzel a lakással, csak azt szeretné, ha minden olyan lenne benne, ahogyan neki tetszik. Mindeközben tovább rongálta a berendezést, és még az eddiginél is vehemensebben látott neki a javak eltulajdonításának. Nem csoda, hogy a lakás állaga idővel annyira leromlott, hogy már alig lehetett ráismerni arra az építményre, amely annak idején, másokkal együtt, őt is befogadta. És minél leharcoltabb lett a közös otthon, minél több fal lett összehányva, minél több padlóváza televizelve, annál büszkébben és magabiztosabban mutatott körbe a csata utáni tájhoz hasonlító terepen: lám, én megmondtam.

Ilyen most az Európai Unió, amely Schmidt Mária szerint fontos intézmény lehetne, ha olyan volna, mint amilyennek Orbán Viktor megálmodja. Magyarul: semmilyen.