Semjén áll Orbán helyére, ha a kormányfőnek karanténba kell vonulnia

HírKlikk 2020. október 29. 13:09 2020. okt. 29. 13:09

A járvány miatt előfordulhat, hogy bármelyik közjogi méltóság átmenetileg helyettesítésre szorul. A helyettesítésük módját jogszabályok írják elő.

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor hétfőn találkozott és tárgyalt a Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával, akiről aztán kedden kiderült, hogy pozitív koronavírustesztet produkált.

Az Index utánanézett, hogy mit mondanak a jogszabályok. A miniszterelnök helyettesét az 1/2018. (V. 22.) ME-rendelet jelöli ki. E szerint a helyettesítésére első helyen Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter jogosult. Őt követi Pintér Sándor, a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes és Varga Mihály, a gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A kormány ügyrendjéről szóló 1144/2010. (VII. 7.) kormányhatározat azt is tisztázza, hogy a kormány ülését a miniszterelnök akadályoztatása esetén, a miniszterelnök általános helyettese vezeti, aki gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket a kormányhatározat a miniszterelnök hatáskörébe utal.