Soros visszavág a diktátor Orbánnak

HírKlikk 2020. január 24. 13:26 2020. jan. 24. 13:26

Soros György - nemzetközi hírügynökségi beszámolók szerint – egymilliárd dollárt adományoz egyetemeket összekötő hálózat létrehozására, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a demokrácia ügyét, képzési támogatásban részesítse az üldöztetésnek kitett közösségeket. A magyar származású amerikai üzletember a svájci Davosban e héten zajló, Világgazdasági Fórumnak nevezett tanácskozássorozat helyszínén újságírókkal folytatott beszélgetést tegnap este, és ott tette az egymilliárdos bejelentést.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása, amely a New York Times honlapjára is felkerült, kitér arra, hogy

 

Soros diktátornak minősítette Hszi Csin-ping kínai elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt egyaránt.

Élesen bírálta Donald Trump amerikai elnököt: hamis és a végletekig önimádó embernek nevezte, aki – mint hozzátette – tagadja a klímaváltozás tényét - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A 89 éves Soros György az egyetemi hálózat tervéről azt mondta, hogy még szeretné megélni annak megvalósulását. A hálózat a CEU, tehát a Közép-európai Egyetem, valamint a New York-i Bard College köré szerveződik majd, és szerte a világban keres felsőoktatási intézmény partnereket és támogatókat, személyes, illetve online kapcsolattartás érdekében. A hálózatépítés tartalmi célja – mint fogalmazott - annak erősítése, hogy „ebben az intoleráns világban a diákok kritikusabb szemmel tekintsék a dolgokat”.

A dpa német hírügynökség beszámolója megemlíti, hogy Soros György – saját közlése szerint – az elmúlt három évtizedben több mint 32 milliárd dollárt fordított oktatási, illetve társadalmi célkitűzések támogatására.

A BBC tudósítása szerint Soros azzal vádolta Hszi Csin-pinget, hogy a technológia segítségével totális ellenőrzés alá akarja vonni a kínaiak életét. „Trump kész arra, hogy feláldozza a nemzet érdekeit saját személyes érdekeinek oltárán, és gyakorlatilag bármit hajlandó megtenni az újraválasztása érdekében. Hszi Csin-ping ezzel szemben arra törekszik, hogy kihasználja Trump gyengeségét” – idézi a brit közszolgálati műsorszóró Soros György szavait.

Az egyetemi hálózat kialakításának tervével és az erre szánt egymilliárd dollárral kapcsolatban egyébként a BBC megjegyzi: 

Soros ezzel mintegy visszavág Orbánnak, aki a Közép-európai Egyetem bezáratására törekedett.

Forrás: Klubrádió