Sötét idők jönnek – jellemezte tömören Polyák Gábor az Index elestét

Harkai Péter 2020. július 24. 16:55 2020. júl. 24. 16:55

Pénteken koradélután az Index három vezető szerkesztője és egyúttal 70 munkatárs bejelentette a felmondási szándékát. A Mérték Médiaelemző Műhely alapítóját kérdeztük arról, hogy ezt követően, még mit akarhat a kormány, hiszen minden mértékadó média nyakára rátérdepelt. Polyák Gábor nem adott megnyugtató választ – véleménye szerint a felértékelődő kisebb portálok kerülhetnek célkeresztbe.

Részt vesz a ma délutánra tervezett, Index melletti szimpátiatüntetésen?

Nem kimondottan elvi okokból hagyom ki, hanem egyszerűen azért, mert Pécsen vagyok, bár több mint különösnek vélem azt a hirtelen impulzitást, amivel rárepül egy politikai párt az Index tragédiájára s emiatt többen jelezték, hogy akkor nem mennek el. 

Reggel óta, amikor az interjú időpontját megbeszéltük, máris újabb változások történtek az Indexnél – három vezető szerkesztő és a legutóbbi hírek szerint 60 munkatárs is beadta a felmondását. Ön szerint mindezek után mi a célja a kormánynak azzal a kevés megmaradt függetlennek nevezhető médiával, amit még a sarokban össze lehet seperni...?

Egyértelmű, hogy igen nagy gond van és nem csak az Indexszel. Azzal, hogy gyakorlatilag valóban felállt a teljes szerkesztőség, hát ez a vége, ebből nincs visszaút és nem látom a „B”-tervet. Nem látom, hogy ezek az újságírók hol tudnának létrehozni egy új Indexet, miből és nem látok 60 újabb újságírót, akik az Index név alatt létrehoznának egy ugyanolyan minőségű oldalt, mint amilyen eddig volt. Itt most egy hatalmas vákuum van keletkezőben.

Lényegében bűnbakként könyvelték el az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, Bodolai Lászlót, aki viszont már-már szokatlan emócióval próbálta magyarázni az ütközőként funkcionáló kényszerű szerepét a portál eddigi fennmaradásában. Pár napja úgy nyilatkozott, hogy mivel régóta ismeri, árnyaltabbnak tartja Ön is Bodolai tevékenységét az Index történetében – mennyiben tartható a körülmények áldozatának?

Azért szomorú a számomra többek között ez a történet, mert mindkét oldalon találhatóak olyan emberek, akiket személyesen ismerek és sokra tartok. Biztos vagyok benne, hogy sem Bodolai László, sem a szerkesztőség nem akart eljutni eddig a pontig és valahogy úgy félresiklott közöttük a kommunikáció, hogy a Fidesznek semmit sem kellett tennie ahhoz, hogy páholyból nézhesse végig az Index elsüllyedését. 

Márpedig elég sokat tettek és elég régóta ahhoz, hogy mindez bekövetkezzen. Mire alapozza az álláspontját?

Tegnap már elhangzott Szijjártó külügyminisztertől is, hogy semmi köze mindehhez a kormánynak és itt most egy erősen védhető narratíva lesz, hogy mindehhez nem kellett közvetlen élesre tölteni a politikai nyomást, ami természetesen végig ott lebegett felettük – 2018 óta már csak az volt a kérdés, hogy mindez mikor és hogyan történik meg. Bár jómagam nem beszéltem Bodolai Lászlóval minderről az elmúlt napokban, de meggyőződésem, hogy valóban küzdött azért, hogy az Indexet ne lehessen kinyírni, küzdött azért, hogy egy gazdaságilag életképes konstrukciót lehessen fenntartani. Viszont amikor megjelent a magát stratégiai befektetőként definiáló, a portál hirdetési szegmensét kezelő Vaszily Miklós, (aki pénteken délután már Schmidt Máriával találkozott – a szerk.) és azzal a stratégiával állt elő, hogy úgy alakítsák át a portált, hogy kiszervezik a szerkesztőséget és bedolgozó külsősöktől fogadják a szerkesztőségi anyagokat, ez az elképzelés lehet, hogy máskor, más összefüggésben nem vert volna ekkora hullámokat. Ebből most az jött le, hogy bármikor bármelyik rovatot szétverhetik, átszervezhetik. Szerintem újságírói és főszerkesztői oldalról helyesen és korrekten jártak el, amikor megjelent a portál felületén, hogy veszélyben a függetlenség, amint akkor is így jártak el, amikor úgy döntöttek, hogy ez maradjon is kint, ami végül a Dull Szabolcs főszerkesztő menesztéséhez adta az apropót. Szerintem maga Bodolai László is a szerkesztőség, az Index védelmében próbálta meg ezt a helyzetet úgy elcsitítani, hogy a reklámozó potenciális bevételi forrásokat ne riassza el ez a helyzet.  Csakhogy ez a logika két ponton bicsaklik meg. Az egyik, hogy a reklámbevételek attól az Indamédiától származnak, ami a Fidesz, ezt nem tudták megkerülni s így mégis a Fidesz érdekei jelenhetek meg a gazdasági aggodalomra hivatkozva. A másik pedig, hogy a Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátása már egy nagyon éles konfliktus lett a szerkesztőség és Bodolai között és ebből már lehetett sejteni, hogy ez el fog durvulni. Ezzel együtt, azt gondolom, hogy a Bodolai próbálta menteni, ami menthető és a hátában lévő késsel nem mellbe szúrni az Indexet. Ebből az lett,hogy sikerült egymás teljesen kicsinálni – Vaszily Miklós meg röhög a markába, mert semmit sem kellett bevetnie ennek érdekében.

Legfeljebb elesik néhány milliótól, ami bizonyára bejön máshol – tehát úgy véli, hogy mindez nem a pénzről szólt?

Dehogy...! A magyar médiapiacon a pénz nem számít, mert vagy a Fidesz fizeti – vagy nincs. 

A mai hírekben arról hallhattunk, hogy az Európai Bizottság vezetője is felháborodásának adott hangot az Index kilövése miatt. Ön szerint az unió felé továbblépve, találhatnának-e bármilyen mentőövet az érintettek?

Az elmúlt tíz év egyik tanulsága a sok közül, hogy nincs biztonsági korlát, Brüsszel tehetetlenkedik és nem azért, mert tehetetlen. Köszönjük az együttérzést, ezt teszik minden nap, de ezzel nem megyünk semmire. Emlékezzen vissza – a Népszabadság ügyében nem történt semmi Brüsszel részéről, pedig ott egy konkrét politikai mészárlás történt. A mostani esetben sokkal könnyebben felépíthető az a fideszes narratíva, hogy nekik mindehhez semmi közük. Azt pedig elmagyarázni, hogy az alapítvány, meg a mögötte álló cég és reklámbevétel problémája hogyan kapcsolódnak egymáshoz – ez nem egy mondat, szemben például Szijjártó egymondatos kijelentésével. Arról nem is beszélve, hogy nem mondhatnánk, hogy Brüsszel tűkön ülve várja, hogy odasózhasson Orbánnak. 

Két napja úgy nyilatkozott a Hírklikknek Tamás Gáspár Miklós, hogy Orbán a brüsszeli költségvetési megállapodást követően, az Indexen keresztül rögtön bizonyítani akarta az uniónak, hogy mit is ért jogállamiságon. Ön egyetért ezzel az állásponttal?

Én ebben nem hiszek – az időbeli egybeesés ellenére sem. Aminek most a végkifejletét látjuk, az már hetek óta zajlik és az egészen biztos, hogy Bodolai László nincs közvetlenül bekötve Orbán Viktorhoz és nem kapott közvetlenül egy telefonhívást, hogy na, Lacikám, akkor most nyírd ki az Indexet. Elvégre mit kellene bizonyítania Orbán Viktornak?  Mit tudnak a fideszes szavazók az uniós költségvetésről? Hogy Orbán Viktor csatát csatára halmoz és nyer. És simán bekövetkezik, bármennyire is nem akarom, hogy soha az életben elő nem kerül a jogállami kritérium, ha mégis, majd politikai vitákban laposítják el, hogy miért van, amikor nincs.

Ezzel együtt, mintha valamire mégis készülnének, legalábbis erre rímel Varga Judit közel hete kinyilatkozott „fenyegetése”, hogy szeptembertől eddig soha nem látott harcra és csatákra kell felkészülni. Ön érzi ennek a jeleit a média világában, hogy új hadüzenet készülhet?

Igen, egy ilyen jelet még felfedezhetünk a Centrálmédiát vezető Varga Zoltán kitartó támadásában, aki a Fidesz-médiában mint fekete bárány szerepel folyamatosan. Ez még egy olyan utolsó bástya, amit érdemes lenyúlnia a Fidesznek. A 444-et kevésbé, egyrészt inkább rétegműfaj, másrészt majd kivérzik a szerencsétlen pénzügyi modellje miatt – vélhetik. Az RTL-t nem lehet bevenni, mert ott van mögötte Németország. De a Centrálmédia nem a 24.hu miatt érdekes elsősorban, bár az sem mellékes, hogy szerintem heteken belül a 24.hu lesz a vezető hírportál az Index helyett, és ettől persze nagyon felértékelődik. Viszont a Centrálmédiánál van a Nők Lapja, valamint azok a női magazinok, amiken keresztül elég csak minden második szám minden utolsó oldalán akár csak egy kicsit csöpögtetni a kormánypropagandát, mert egy elképesztően erős véleményformáló potenciál van ezek mögött a lapok mögött. Állítólag megkérdezték régebben Varga Zoltánt, hogy nem akarja-e átadni az érdekeltségét, nem akarta, de hát láthatjuk, hogy aki nem ért a szép szóból, azt előbb-utóbb utoléri a gépezet. 

Ön szerint mi ennek az egész, folyamatos agresszivitással tomboló kormányzati szándéknak a valódi és végső célja?

Nem egyszerűen az,hogy egyre több legyen a fideszes médium, mert nincs szükség duplikálásra. Az Echo TV és a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Magyar Idők példája világosan  mutatja, hogy nem fér meg két azonos tematikájú és közönséget kiszolgáló felület, ezekből összeolvadás lett. Két Origó, aminek az egyiket Indexnek hívják, nem kell. Viszont felemésztődnek azok a felületek, amiken még ha nem is kormánykritikus, de értelmes beszéd zajlik, illetve zajlott. Olyan mélységesen beszűkült a kommunikációnak az a tere, ahol még valódi párbeszédek zajlanak és értékesebbek a nyilvános köpködéseknél, hogy a Fidesznek már önmagában ez a tény hatalmas nyereség. Az Indexszel ráadásul nem kellett még évekig kínlódniuk, mert magától vége lett.  

Nem szeretnék privatizálni, de nem tudom kihagyni a beszélgetésünkből, hogy az oldalunkon két napja megjelent egy Orbán-interjúnak álcázott egyértelmű stílusparódia, amivel kapcsolatban többek között Deutsch Tamás máris nyilvános sajtótájékoztatón követelte, hogy „álljon már meg a menet, ezeket már tényleg szüntessék meg...! Hát fél hadseregnyi informatikusa van a mindenféle állami szerveknek, hát lépjenek már fel ezekkel szemben...!” Miként értékeli ezt a nem tetsző, immár kisebb portálok államhatalmi lekapcsolását is sürgető, nem gondolom, hogy véletlen elszólást? 

Phűűű...., ezt eddig nem hallottam, atyaúristen...! De erre azt tudom válaszolni hirtelen, hogy az Index megszűnésével a kisebb portálok is egyre nagyobb portálok lesznek és mind az olvasók és így mind a politikai támadások szempontjából is fel fognak értékelődni. Valószínűleg ez történik Önökkel is.