Sürgős intézkedéseket követelnek Magyarország ellen

HírKlikk 2020. április 17. 14:27 2020. ápr. 17. 14:27

Magyarország elleni sürgős intézkedéseket követelt az Európai Parlament 30 képviselője, valamint további 50 szervezet, politikus és újságíró magyarországi koronavírus-törvény elfogadása nyomán, az Európai Unió Bizottsága, valamint az Európai Tanács elnökéhez intézett levélben. A levél a Transparency International szervezet kezdeményezésére jött létre.

Az aláírók szerint, a válság nem szolgálhat a demokrácia-ellenes tevékenységeket, a civil társadalom megbénítását és a korrupció fokozását eltakaró lepelként, mert ez veszélyezteti a békét, az igazságszolgáltatást és az erős intézményeket. „Az Orbán-kormány legutóbbi lépései nyilvánvaló támadást jelentenek a jog uralma és az EU alapvető értékei ellen” – hangsúlyozták a levélben. A dokumentum szól az új törvényről, és külön kiemeli „a dezinformációra kilátásba helyezett drákói büntetéseket, amelyeket a független újságírás megbénítására lehet felhasználni”. 

A levél aláírói felszólítják az EU vezetőit, hogy „egyértelműen ítéljék el azt, ahogyan a magyar kormány a demokratikus értékek erodálására visszaél a koronavírus-válsággal”, és vezesse be az uniós alapok szigorúbb ellenőrzését, erősítse azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmasak arra, hogy „megelőzzék egy illiberális rendszer létrejöttét az Európai Unióban”.

Forrás: Hírklikk