Szabó Szabolcs: ha nem változtat az ellenzék, akkor a Fidesz újra győz

HírKlikk 2023. április 13. 07:58 2023. ápr. 13. 07:58

A Fidesz pontosan tudja, hatalmának megtartásához azt kell állítania magáról, hogy középen van. Hasonlóan fontosnak tartja, hogy az ellenzékiek között ne erősödjön, hanem csökkenjen a bizalom, viszont a politikai tömörülések száma nőjön. Hiszen minél többen vannak, akik egyre jobban haragszanak egymásra valamilyen régi történet miatt, annál nehezebb létrehozni egy egységesen működő, egységesen kommunikáló, egyfelé húzó ellenzéket – mondta a Klikk Tv Tíz című műsorában Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, a Momentum frakciójának tagja.

Szabó Szabolcs háromszor nyert egyéniben Csepel-Soroksáron, legutóbb Németh Szilárdot győzte le. Szerinte sokszor jobb eredményt lehetne kihozni a választókerületekből, és az, hogy a tavalyi választásokon az ellenzék alul maradt, azt magának köszönheti és nem a Fidesz extra jó teljesítményének. Egyik választáson sem volt igazán jó az ajánlat, sem személyi összetételében, sem a politikai mondások terén, nem fordítottak elég időt az előző kampányokban közösen arra, hogy aki polgármesterjelöltként indul, meg a mögötte lévő képviselőjelöltek, kellőképpen „fel legyenek építve” – vélte az országgyűlési képviselő.

Ahogy mondta, náluk mindig is jó volt a kapcsolat a különböző ellenzéki pártok helyi alapszervezeteivel. Mögötte és mellette van egy olyan csapat, akikkel mindig is jól tudtak együtt dolgozni. A három győzelmében is rengeteg munka van. Az utóbbi években például eljutottak oda, hogy a hét hat napján tartós élelmiszert osztanak a rászorulóknak és havonta egyszer főznek is. Sok száz ember dolgozik azon, hogy a nap végén úgy érezzék a csepeliek és a soroksáriak, hogy ott vannak, működnek, amit ebben a rendszerben lehet, azt megteszik, és igyekeznek, nem magukra hagyni őket. 

Szabó úgy látja, napjainkban az ellenzéki oldalon is látványpolitizálás folyik, és ez arról szól, ki nyeri meg a napi hírversenyt. Ez szerinte rossz stratégia, mert valójában azt jelenti, hogy a NER által kikényszerített rendszerhez igazodnak. Miközben a NER-t le kéne győzni. „Ehhez viszont olyan játékfeltételeket kell kialakítani, kikényszeríteni, amiket mi szabunk meg.” Ha az ember arról beszél inkább, hogy milyen problémákat lát és azokat hogyan lehetne megoldani, majd képes ezt elmagyarázni az embereknek, akkor annak láthatóan van értelme. A választók pedig azt a következtetést vonják le, hogy egy normális embernek igaza van.

Szabó szerint a NER soha nem volt olyan erős, mint most. Olyan eszközrendszer van már a kezében, amivel gyakorlatilag két hét alatt bárkiről bármit elhitet az emberekkel és nem is csak a saját választóival, hanem szélesebb körben is. Ez nagyon veszélyes játék, mert abba az irányba mutat, hogy a rendszer leváltása válik kérdésessé egy választáson, hiszen diszkreditálhatják bármikor azt, aki velük szemben el mer indulni. „Odáig még nem jutottunk el, mint Putyinnál, hogy börtönbe viszik az ellenfelet, de az már működik, hogy erkölcsileg tesznek nullává bárkit.”

Az, hogy a Fidesz ennyire stabil jelen pillanatban, az azért jelentős részben annak köszönhető, hogy magára szabta a választási rendszert, és ha éppen úgy gondolja, hogy kicsit kedvezőtlenebb neki az aktuális környezetben, bármikor átírja. „Egy napba nem kerül, hogy teljesen átírja a választási törvényt. Az állami pénzből úgy kampányol, ahogy akar, és van egy olyan médiarendszere, amellyel jelen pillanatban nem tudjuk fölvenni a versenyt.”

Az ellenzék láthatóan nem tud mit kezdeni azzal, hogy egyre többen szavaznak a Fideszre. Nem képes kilépni abból, hogy a demokráciákra jellemző parlamentarizmusban megszokott eszközökkel próbáljon megélni, azaz felszólal, valamilyen performanszt csinál a parlamentben, sajtótájékoztatót tart. Az utóbbi három választáson – akár külön indultak, akár együtt – még egyszer sem kezdtek el érdemben arra válaszolni, hogy leváltható-e ez a rendszer. A Fidesz eközben irtózatos módon építi ki a kormányhoz meg a párthoz így-úgy kapcsolódó millió háttérszervezetet, és azok propagandáját. Az ellenzéknek gyakorlatilag semmije sincs, vagy egyre kevesebb van mindenből. Ha az anyagi oldalát nézzük, akkor persze sok százmilliárdunk soha nem lesz, mint ami a túloldalon van, hiszen állami pénzből gyakorlatilag kampányt csinálnak, ezt látjuk – sorolta Szabó Szabolcs. Szerinte azonban együtt még lehetne annyi pénzük, amiből láthatóvá tehetnék magukat.

Ehhez elképesztően sok okos, értelmes ember, jó stratéga van ellenzéki oldalon még mindig – mondta –, pedig azért vannak problémák, hiszen most már mindenki hatszor meggondolja, hogy egy jellemző párt közelébe menjen, akár csak tanácsadóként is. Ennek a nagy fokú bizalmatlanságnak az egyes ellenzéki pártok között nem tett jót az, ami a '22-es választás környékén és azt követően történt. „Még mindig nem lett kibeszélve, hogy mi lett ott igazából elrontva, inkább az egymásra mutogatás megy. A Fidesz nagyon ügyesen nyúlkál bele, hiszen pontosan tudja, hogy az ő hatalmának megtartásához nagyon fontos alapfeltétel, hogy egyrészt a centrális előtér működjön, tehát tőle legyen balra is jobbra is valami és állíthassa magáról, hogy ő van középen. Másrészt nagyon fontos az ő folyamatos győzelmében az, hogy az ellenzékiek között a bizalom ne erősödjön, hanem csökkenjen, viszont a politikai tömörülések száma nőjön. Hiszen minél többen vannak, akik egyre jobban haragszanak egymásra valamilyen régi történet miatt, annál nehezebb létrehozni egy egységesen működő, egységesen kommunikáló, egyfelé húzó ellenzéket.”

Azon dolgozom folyamatosan – a kollégákat is győzködve –, hogy a következő években ne úgy álljunk neki a 2026-os választásnak, hogy előre láthatóan győz a Fidesz. Ha ugyanis semmi sem változik, mindenki ugyanazt csinálja, amit most, akkor szinte garantálható a győzelmük, talán még a kétharmaduk is. Vagyis nagyon komoly változásra van szükség ellenzéki oldalon – erősítette meg Szabó Szabolcs.