Szakember nélkül nem számít mennyi lélegeztetőgépünk van

HírKlikk 2020. szeptember 16. 19:07 2020. szept. 16. 19:07

A Transzlációs Medicina Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hegyi Péter szerint, közelében sem járunk annak, hogy hat nővér jusson egy intenzív ágyra, pedig az lenne az ideális.

„Teljesen mindegy Magyarországon, hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre, és irreális 3000 intenzíves ággyal kalkulálni, ugyanis a kapacitást az intenzíves ápolók száma határozza meg, nem a gépek” – nyilatkozta Hegyi Péter egy videókonferencián, amiről a 444 számolt be.

Hegyi azt mondja, hogy januárban ezer körül lehetett az intenzíves ágyak száma Magyarországon, ezer nővér jutott erre a kapacitásra. Az ideális az lenne, ha két nővér jutna egy ágyra, ez az év elején darabra még megvolt. Áprilisban az intenzíves ágykapacitást felemelték 2000-re, de a szakápolók száma nemhogy nem duplázódott meg, de valójában 2000 körül maradt. A sajtóhírek szerint, később már 8000 intenzíves ágy volt, továbbra is változatlan számú, 2000 speciális tudású nővérre. 

A helyzet a valóságban azonban még ennél is rosszabb, ugyanis a műszakok és az azt követő pihenőnapok miatt, csak 1,6 nővér jutott egy intenzíves ágyra, tehát tulajdonképpen egy ágyra három nővér kellene inkább.

Fontos tényező azonban az, hogy az FFP-s maszkokban maximum négy-nyolc órát dolgozhatnak a nővérek, mert ennél több már veszélyt jelentene számukra, így, ha ezt is figyelembe vesszük, akkor hat nővérre lenne szükség ágyanként.

Ezt a helyzetet már áprilisban jelezték az operatív törzsnek, ehhez képest a külügy vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, ráadásul jelentősen túlárazva, új személyzet viszont nem lett időközben.

Forrás: 444.hu