Szakszervezeti együttműködés és szolidaritás Magyarországon

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 29. 14:15 2021. júl. 29. 14:15

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Akciószövetsége tiltakozik a légiforgalmi dolgozók által bejelentett sztrájk betiltása és a sztrájkjog önkényes korlátozása ellen. A Szakszervezeti Akciószövetségbe tartozik az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete is. (444.hu)

Mint ismeretes, a kormány a 446/2021. (VII.26.) számú (hétfői) rendelete értelmében – a világjárványra és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva – az Orbán rezsim megtiltotta/betiltotta a légiforgalmi irányításban szolgálatot teljesítő munkavállalók tervezett munkabeszüntetését. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezeti Akciószövetség kifejezte nyílt ellenérzését az intézkedés miatt, és a sztrájkjog durva megsértéseként értékeli a kormányzati lépést.

Magyarországon öt országos szakszervezeti szövetséget tartunk nyilván:

– Magyar Szakszervezeti Szövetség;

– Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ);

– Liga Szakszervezetek;

– Értelmiségi Szakszervezeti Tömörölés (ÉSZT);

– Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

Az öt országos konföderáció közül tehát csak egy – a Magyar Szakszervezeti Szövetség – állt ki egységesen a dolgozói jogokért, a másik négy „beszédesen” hallgat. Ez azért is érdekes, mert például a bevezetőben említett – és protestáló – Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) a Liga Szakszervezetek tagja, az EVDSZ elnöke a Liga Szakszervezetek társelnöke. Az EVDSZ tiltakozik, a Liga pedig lapít. Hogy van ez?

A magyar kormány a törvényes munkabeszüntetést tiltó intézkedése most a légiforgalmi irányításban dolgozókat hozta méltatlan helyzetbe. Kérdés, hogy az elkövetkező időszakban, melyik ágazatban/szakmában és munkahelyen fogják felfüggeszteni a sztrájkjogot? Az országos szövetségek többsége még mindig nem látta be, hogy a némaság, a passzív magatartás arra fogja bátorítani a végrehajtó hatalom képviselőit, hogy tovább korlátozzák a munkavállalói jogokat. Olyan nehéz ezt megérteni?

No, mára ennyit a munkavállalók érdekvédelméről és a szakszervezeti szolidaritásról!