Szelényi Zoltán: a kormány egy romokban heverő egészségügyet hagy maga mögött

Millei Ilona 2022. január 11. 18:38 2022. jan. 11. 18:38

Az Egységben Magyarországért kedden megemlékezett arról, hogy már 40 ezer fölé emelkedett a járvány áldozatainak száma Magyarországon. A DK, a Jobbik. az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd képviselői néma főhajtással rótták le előttük tiszteletüket. Az Egységben Magyarországért egy kommünikét is kiadott az ügyben. Szelényi Zoltánt, az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus főorvosát, orvos-közgazdászt, az MSZP egészségügyi tanácsadóját arra kértük, az orvos szemével kommentálja a kommünikét. 

Már 40 ezer ember hunyt el koronavírus következtében Magyarországon. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott. Most, hogy az ötödik hullám elején járunk, tartanunk kell attól: az eddigieknél is nagyobb számban veszíthetjük el honfitársainkat. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne nyerészkedjen a járványon, hanem tegye ingyenessé a lakosság számára a teszteket és folytasson valódi járványkezelést! – ezekkel a szavakkal kezdődik az Egységben Magyarországért kommünikéje.

Szelényi Zoltán hozzáfűzte, a 40 ezer uniós szinten és világviszonylatban is rendkívül magas szám.

Magyarország ismét élen jár a koronavírus-fertőzöttek és -halottak számában, amiért Orbán Viktor és kormánya felel. Továbbra sincs érdemi járványkezelés, felvilágosítás, elegendő számú tesztelés, ahogyan a lakosság sem kap őszinte, tényalapú, transzparens tájékoztatást – áll a közleményben. 

Ezt Szelényi Zoltán is így látja. Azt mondja, az adatszolgáltatás kritikán aluli, az egyes települések polgármesterei sem kaptak tájékoztatást arról, hogy adott településen hány fertőzött van, hányan vannak karanténban, illetve kórházi kezelés alatt. A kórházi adatok is csak nagyon szűrten és esetlegesen, vagy egyáltalán nem jutnak el a lakossághoz, a sajtóhoz. Ezekből az adatokból nehéz következtetni a járvány fontos kérdéseire. 

Tarthatatlan, hogy ilyen súlyos helyzetben a kormány érdemben nem lép semmit, pedig vasárnap maga az egészségügyért felelős miniszter jelentette be: minden eddiginél többen halhatnak meg a járvány ötödik hullámában – folytatódik a kommüniké.

Szelényi Zoltán szerint azt lehet látni, hogy a magyar járványügy egyedül az oltásokra alapozza a védekezést, ami önmagában nem elégséges. Ezt egyébként az ország átoltottsága sem indokolja. Ugyanakkor az oltás önmagában nem véd a fertőzéstől, csak a súlyos szövődmények megelőzésében játszik szerepet. Nagyon fontos lenne a tesztek számának emelése, ingyen tesztek biztosítása, a karantén-szabályok szigorú betartatása, a kontaktkutatás, ami gyakorlatilag teljesen hiányzik a magyar járványkezelésből. Ezen felül szigorítani kellene. Ha egy felelős vezető racionálisan gondolkodik, akkor a tömegrendezvényeket mindenképp le kell mondani, és a maszkviselést nemcsak a zárt térben tartózkodókra, hanem az utcán közlekedőkre is ki kell terjeszteni. Ezek az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a felfutóban levő ötödik hullám ne járjon újabb nagy mennyiségű áldozattal. 

Maga Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is azt mondta, hogy napi 200 áldozatra lehet számítani. Szelényi Zoltán szerint ez elviselhetetlenül sok. Olyan, mintha egy utasszállító repülő zuhanna le naponta. Azt mondja, „én Orosházán élek, ami egy közepes méretű város, a lakossága nagyjából 30 ezer fő. A koronavírusban elhunyt 40 ezer áldozattal egy Orosházánál nagyobb méretű város lakosságát vesztettük el idáig, és ez a szám sajnos csak nőni fog.”

Az Egységben Magyarországért felszólítja minden idők legérzéketlenebb, legkapzsibb kormányát, hogy hagyjon fel a saját koronavírus-bizniszeivel, és – ha már eddig nem tette meg – foglalkozzon érdemben a kiszolgáltatott magyar emberekkel. Követeljük, hogy az Orbán-kormány indítson minden eddiginél átfogóbb oltási kampányt, döntsön a negyedik oltás beadásának lehetőségéről, bővítse a tesztelési kapacitásokat és biztosítson elegendő, megbecsült szakembert az általa lepusztított egészségügyben. Abban az ágazatban, ahonnan a Fidesz – a Mátyás király csontjait kereső illetékes miniszterével az élen – csak az elmúlt évben legalább 5000 dolgozót üldözött el, miközben kizsigereli a hősiesen helytálló, éhbérért is áldozatos munkát végző szakdolgozókat – áll a kommünikében.

Ezzel csak egyet tudok érteni – szögezi le az MSZP egészségügyi tanácsadója. Nagyon késő van már bármilyen intézkedésre, de amire lehetőség még van, azt meg kell tenni. A járványkezelést új alapokra kell helyezni az egészségügyi dolgozók megbecsülése terén is. Az orvosok bérének rendezése a szolgálati jogviszony törvény keretében ugyan megtörtént, de a szakdolgozóknak, illetve a kiszolgáló személyzetnek – gondolok itt az irodai vagy a technikai személyzetre, akikre szintén nagy szükség van – a bérrendezése nem történt meg. Ők nem érzik a megbecsülést, csak a terheket, ezt a helyzetet pedig sürgősen rendezni kell, mert nem fog megállni az elvándorlás az egészségügyből. Az ötödik hullám végére egy teljesen összeomlott és romokban heverő egészségügyet hagy a kormány maga mögött. Az orvosok száma már a járvány kezdetén is nagyon kevés volt, azóta pedig sokan hagyták el a közfinanszírozott ellátórendszert, vagy akár az országot is. Ez pedig emberfeletti munkát feltételez minden a rendszerben dolgozó orvostól, nővértől, szakdolgozótól. 

Szelényi Zoltán szerint az egészségügyi ellátórendszer az ereje végén tart, ezt tovább feszíteni nem lehet. Ezért volna fontos legalább csillapítani a betegbeáramlást, és nyilván, valamilyen módon elismerni az egészségügyben dolgozók teljesítményét, nem szavak szintjén. Még a tíz nap pótszabadság sem motiváló, hiszen ilyen leterheltség mellett nincs mikor kivegye azt az egészségügyi dolgozó – mondja Szelényi Zoltán.

Az Egységben Magyarországért részvétét fejezi ki 40 ezer elhunyt honfitársunk családjának. A tavaszi kormányváltás után olyan egészségügyet építünk, amely minden magyar állampolgárnak elérhető és színvonalas ellátást nyújt, és amely méltó feltételeket kínál a dolgozóinak! – fejeződik be az Egységben Magyarországért kommünikéje.

Többek között ezért van szükség a kormányváltásra, hiszen azok a nagy állami struktúrák, amelyek a köz javát szolgálnák, akár az oktatás, akár az egészségügy, akár a közbiztonság, és még sorolhatnám, az utóbbi tizenkét évben  leépültek – szögezi le Szelényi Zoltán. Az országban gyakorlatilag a bizonytalanság, a rossz színvonalú oktatás, a rossz színvonalú egészségügy az, amivel találkoznak a polgárok.  Ezen változtatni kell, mert ilyen körülmények között nem biztosítható a normális élet Magyarországon. Természetesen én is részvétemet fejezem ki a 40 ezer elhunyt családjának. Egy halott is sok, a 40 ezer felfoghatatlan szám. Egy járvány nyilván szed áldozatokat, de, például Dániának sikerült többlethalálozás nélkül a járványkezelést megoldania. Tudom, nem tartunk ott, ahol Dánia, de az ország lakosságához és gazdasági fejlettségéhez mérten rengeteg embert veszítettünk el. Gyermekek maradtak árván, családok kenyérkereső nélkül, ez megbocsáthatatlan. Azt gondolom, hogy minden érző embernek mélységes részvétet kell nyilvánítania az áldozatok és hozzátartozóik iránt.