Szentpéteri Nagy Richard: a Sulyok ügy valójában súlytalan

Németh-Kállai Szilvia 2024. május 30. 07:25 2024. máj. 30. 07:25

A politikai éleslátás és a politikai érzék hiányáról árulkodik, hogy pillanatokkal az európai uniós és önkormányzati választások előtt Sulyok Tamás államfő megfosztási eljárása miatt akarnak összehívni egy rendkívüli parlamenti ülést. Így reagált Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus arra az ellenzéki kezdeményezésre, amely miatt Kövér László házelnök vélhetőleg péntek estére össze is hívta az Országgyűlést. Csakhogy a kormánypárti képviselők el sem fognak menni, mert csak akkor jelennek meg a Parlamentben, ha ez az érdekük. Emellett a választások hajrájában a Sulyok ügy senkit sem érdekel. Az orosz hekkertámadás már komoly botrány, de azzal meg akkor kellett volna foglalkozni, amikor még forró volt a téma – mondta az elemző. 

A Hírklikk is beszámolt arról, hogy miután Dobrev Klára bejelentette, összegyűltek az aláírások, az ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülést kértek Kövér László házelnöktől, hogy megtárgyalják az  orosz hackertámadást és az államfő elleni megfosztási eljárást. A kedd esti házbizottsági ülésen úgy döntöttek, hogy pénteken este 8 órától lesz erre lehetőség. Nemcsak a szokatlan esti időpont miatt lesz határozatképtelen a rendkívüli ülés, hanem azért is, mert a kormánypárti képviselők mindig bojkottálják az ilyen jellegű ellenzéki kezdeményezéseket, Vagyis a képviselők a napirendet sem tudják megszavazni, így érdemi tanácskozás nélkül mindenki hazamegy.

Választási kampány van, ilyenkor nem szokás ülésezni a Parlamentben. Ha valaki mégis összehívatja, akkor persze muszáj, de nem mindegy, hogy mekkora jelentőségű ügyről van szó – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard. „Jelenleg nyugodtan szidhatjuk Kövér Lászlót és a demokráciát, de a Sulyok ügy valójában súlytalan. Ha mindenáron az Országgyűlés elé akarjuk vinni, akkor azt nem a kampányidőszakban kellene” – vélte az alkotmányjogász, politológus.

Szerinte pillanatokkal az európai uniós és önkormányzati választások előtt összehívni emiatt egy rendkívüli parlamenti ülést, az a politikai éleslátás és a politikai érzék hiányáról árulkodik. De Sulyok Tamás államfő megfosztási eljárása több sebből vérzik. A legfontosabb ezek közül az időzítés. 

Ezt Szentpéteri Nagy Richard azzal indokolta, hogy a közvéleményt nem érdekli Sulyok Tamásnak a személye sem – nem véletlenül választották ki a maga „szürkeségében” –, de az sem, amit régebben tett, pláne 20 évvel ezelőtt. „Ha most megkérdeznénk az embereket arról, hogy mi az, ami a legkevésbé érdekli őket, akkor azért nem az államfőt mondanák, mert eszükbe sem jutna” – emlékeztetett az elemző, aki szerint arra sem figyel a közvélemény, ha azt mondják rá, hogy köztörvényes bűnöző, mert a kormány is az. 

Ráadásul a DK politikájához sem illik, amit most csinálnak. Azt szeretnék, ha külföldi nem vehetne itthon földet? Lehet, hogy 20 évvel ezelőtt valóban történt valami, de ha akkor az egy bűncselekmény volt, mára már elévült. Azt pedig, hogy Sulyok méltatlan erre a pozícióra, azt bármilyen ügy nélkül mindenki tudja – magyarázta Szentpéteri, majd megjegyezte: ezt a történetet nem is Dobrev Klárának kellene vinnie, hanem a sajtónak vagy egy influenszernek. Neki elég lett volna az ügy után a konzekvenciát levonnia és kimondani, hogy Sulyok Tamás nem méltó a köztársasági elnöki tisztségre.  Arra nem is gondoltak, hogy ha – tegyük fel – 2026-ban véletlenül Dobrev miniszterelnök lenne, akkor elvileg attól a Sulyoktól kapná és fogadná el a jelölést a parlamentben, akit ő maga köztörvényes bűnözőnek tart? Mert annak, hogy Sulyok akkor még államfő lesz, igen nagy az esélye – mondta Szentpéteri Nagy Richard. 

De azt is tudni lehet, hogy nem sikerülhet az államfő megfosztási eljárása, hiszen nincs mögötte a többség, mert kétharmad kell hozzá. Ráadásul Kövér László adott is meg nem is lehetőséget rá, viszont azzal, hogy este 8 órára hívta össze a rendkívüli ülést felruházta egyfajta jelentőséggel. Ha délelőtti időpont lenne, simán elsiklottak volna felette, így legalább beszélni lehet róla – érvelt az alkotmányjogász.

Majd hozzátette, most kampányolni kellene minden ellenzéki pártnak és azzal foglalkozniuk, ami fontos. Az orosz hackertámadás például komoly és nagyon fontos téma, de elkéstek vele, későn ébredtek fel az ellenzéki pártok. Ráadásul Szijjártó Péter külügyminisztert szólították lemondásra, holott nem ő a felelős érte, hanem Putyin és Orbán Viktor. A miniszterelnök korábban el is mondta, hogy ő foglalkozik a külpolitikával – emlékeztetett Szentpéteri. „Ez egy nagy botrány lehetett volna, de az ellenzéki pártok nem használták ki, amikor még forró volt az ügy és meg is védték Orbánt azzal, hogy Szijjártót vonták felelősségre. Viszont az embereket most ez sem érdekli, mert a választások hajrájában vagyunk” – mutatott rá.  

Tehát Sulyok Tamás megfosztási eljárása nem, de az orosz hackertámadás már egy olyan komoly ügy, amiért érdemes lett volna időben rendkívüli parlamenti ülést összehívni, de ettől még nem biztos, hogy a kormánypárti képviselők elmennének rá. Ők ugyanis csak akkor jelennek meg a parlamentben, ha érdekükben áll. Ezért most sem kell arra számítani, hogy ott lesznek péntek este. De nem is ez a cél, az ellenzék sem ezért csinálja, hanem remélhetőleg azért, hogy felhívják a közvélemény figyelmét arra: a Fideszt nem érdeklik a fontos ügyek. 

Csakhogy Szentpéteri Nagy Richard szerint jelenleg a köz véleménye is az, hogy nem történt semmi – foglalta össze érdemi mondandóját az alkotmányjogász. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom