Szerdától látogathatóak a Budapesti Állatkert szabadtéri részei

Csanádi Dávid 2020. május 19. 17:17 2020. máj. 19. 17:17

Mivel a hétfőn hatályban lépett kormányrendelet lehetővé teszi, ezért ennek és a Főpolgármesteri Hivatallal folytatott egyeztetések alapján, tegnap azt a döntést hozta az állatkert vezetése, hogy szerdától, 66 nap után újra megnyitjuk kapuinkat a látogatók előtt – tájékoztatta a Hírklikket Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Természetesen – mivel a vírus még köztünk van – az állatkertben is szükségesek az elővigyázatossági intézkedések, amelyek átmeneti változásokat jelentenek a szokásos üzemhez képest.

Naponta 2500 látogatót fogadnak

Az egyik legfontosabb, hogy nem a pénztáraknál lehet jegyet váltani, hanem az intézmény honlapjáról is elérhető internetes felületen. Ezzel egyrészt a pénztáraknál szokásos sorban állást szeretnék elkerülni, másrészt a járványügyi ajánlásoknak megfelelően, napi 2500 belépőjeggyel rendelkező személyt tudnak fogadni. A bérletesek nyitvatartási időben bármikor látogathatják az állatkertet. Ez a napi 2500-as látogatószám Ţ a sokéves statisztikák szerint – megfelel a májusi hétköznapok átlagos látogatottságának.

Nem szabad elfelejteni, hogy ugyan a kijárási korlátozásokat már feloldották, de bizonyos, mindenkire kötelező rendelkezések továbbra is fennállnak – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az elővigyázatossági intézkedéseket mindannyiunk érdekében, mindenképpen be kell tartani, de azok egyben az állatkert újranyitását is segítik, hogy ne legyen szükség ismét súlyosabb korlátozásokra.

Csak a szabadtéri részeket lehet bejárni

Az állatkert teljes területe egyelőre nem lesz látogatható. A beltéri bemutatóhelyek, az állatházak – tehát a fedett és zárt helyek még nem nyitnak ki. Szintén zárva tartanak az olyan részek, ahol be lehetett menni az állatok közé – például az állatsimogató –, és átmenetileg nem látogatható a Holnemvolt Vár sem. Az előre meghirdetett időpontban tartott események – mint például a látványetetések vagy a fókatréning – egyelőre szintén elmaradnak, hiszen ezeken egy időben, aránylag kis helyen, nagy számú ember szokott összegyűlni.

Az állatkert többi része viszont 12 hektáron bejárható és látogatható. Ez pedig nem kevés, hiszen az állatok többsége már a külső kifutójában van, így bőven akad látnivaló.

Etetni most egyáltalán nem szabad

Hanga Zoltán hangsúlyozta, hogy kérik az olyan látogatókat, akik esetleg betegség tüneteit fedezik fel magukon, halasszák későbbre állatkerti sétájukat. Ezen kívül, kérik a látogatókat, hogy a rendeletben előírt másfél méteres távolságot tartsák meg, illetve javasolják a maszk viselését. Az állatkert egyébként fokozottan ügyel majd arra, hogy a látogatók minél több helyen találjanak kihelyezett kézfertőtlenítőt.

Általában azt szoktuk kérni látogatóinktól, hogy otthonról hozott, vagy emberi fogyasztásra szánt étellel ne etessék az állatokat, csak a helyszínen kapható zoocsemegével, most viszont az a kérésünk, hogy semmilyen módon ne etessék őket.

Az árak változatlanok

A büfék és vendéglátóhelyek egyébként – a fentiek szerint, kizárólag az emberek táplálása céljából – működni fognak, méghozzá a szokásos árakon. Ezeket egyébként az állatkerttel szerződésben álló vállalkozások működtetik, és természetesen ugyanolyan járványügyi szabályok vonatkoznak rájuk, mint a város bármelyik vendéglátóhelyére.

A belépőjegyek ára nem változik, a szóvivő pedig türelmet kér azoktól, akik kifejezetten valamelyik lezárt helyet választották volna látogatásuk célpontjául. Ez egy vis maior helyzet, amit a koronavírus-járvány okozott, és reméljük, hogy hamarosan mindent be lehet majd járni az állatkertben – mondta.

(Címoldali kép: Pixabay/Apostol Erzsébet)