Szijjártó Péter: Magyarország és Azerbajdzsán barátsága az őszinte tiszteleten alapul

HírKlikk 2024. április 25. 10:05 2024. ápr. 25. 10:05

Magyarország és Azerbajdzsán barátsága és stratégiai partnersége nem pusztán az érdekeken, hanem értékeken és a két ország közötti őszinte tiszteleten alapul – szögezte le a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.

A tárcavezető a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy immáron tizennégy éve tart a barátság és a stratégiai partnerség a két ország között, amiből mindkét fél sokat profitált.

„Emlékszem, hogy akik akkoriban ezért élesen bíráltak minket, ma tülekednek egy közös fényképért az önök elnökével" – mondta.

„A barátságunk nemcsak érdekeken alapul, hanem az értékeken, illetve a két ország és a két nép közötti őszinte tiszteleten is" – tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy tavaly 120 millió dolláros értékkel megdőlt a kétoldalú kereskedelmi csúcs, ami kiváló alapot jelent a további bővüléshez.

Majd arról számolt be, hogy a látogatására 34 vállalatvezető kísérte el 23 magyar cég képviseletében, akik összesen 152 üzleti tárgyalást fognak lebonyolítani azeri cégekkel.

Aláhúzta, hogy az energetikai együttműködés nagyban hozzájárult hazánk ellátásbiztonságához, ennek pedig a jelenlegi körülmények között minden korábbinál nagyobb jelentősége van.

Ennek kapcsán fontos mérföldkőnek nevezte az azeri földgázszállítás megindulását Magyarország felé, és arról számolt be, hogy a tranzit idei megkezdése lehetővé teheti a vásárolt mennyiségek növelését, amire mindkét fél nyitott.

A miniszter végül arra is kitért, hogy Magyarország részt vesz az Azerbajdzsán által tavaly visszafoglalt Hegyi-Karabah, s azon belül is az ott található Soltanli település újjáépítésében.

Tájékoztatása szerint a település rekonstrukciójára vonatkozó tervek már előkészítés alatt állnak, idén novemberre ez a fázis le fog zárulni, és a jövő év végére az építkezés is el fog készülni.

Forrás: MTI