Szuverenitásvédelem magyar módra: Orbán kijárta a Kreml segítségét szlovák barátjának

NVZS 2024. március 19. 14:00 2024. márc. 19. 14:00

Orbán Viktor utasítására Szijjártó Péter kijárta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternél, hogy 2020-ban – három nappal a szlovákiai választások előtt – a Kreml fogadja a felmérésekben rosszul álló Peter Pellegrini regnáló kormányfőt, ezzel is segítve őt a hatalma megtartásában – tudta meg a VSquare egy titkosszolgálati jelentésből. Pellegrini indoka az volt, hogy az javítaná a választási esélyeit. A találkozó létrejött Moszkvában, Pellegrini azonban veszített, ám a most küszöbönálló szlovákiai elnökválasztás esélyese. A nemzetközi oknyomozók a 2023-as szlovákiai választásokat megelőző magyar beavatkozásokra is rendelkeznek információkkal. A most kirobbant (újabb) botrány nem jön jókor Orbánnak, aki most éppen a szuverenitásvédelmet tűzte zászlajára.

Újabb bizonyíték került napvilágra arról, hogy Orbán Viktor – az unalomig sulykolt szuverenitásvédelem „apostola” – csak arra kényes, hogy mások ne avatkozzanak be a magyarországi ügyekbe, (s ezt vizionálja akkor is, amikor nem is avatkoznak be). A VSquare nemzetközi oknyomozó csapatának köszönhető az új bizonyíték. Megszerezték (és annak hitelességéről meggyőződtek) egy olyan, az egyik – magát megnevezni nem kívánó – európai titkosszolgálat 2020-as jelentését, amely épphogy szuverenitás-beavatkozásról rántja le a leplet. 

A VSquare oknyomozó cikkében ugyanis arról ad számot, hogyan működött együtt a magyar és az orosz vezetés azzal a céllal, hogy megpróbálják hatalomban tartani a regnáló, ám a küszöbön álló választások előtt esélytelennek látszó Peter Pellegrinit. Mindez 2020-ban történt: Pellegrini a február 29-i parlamenti választások előtt nem sokkal, február 13.-án a röszkei szerb-magyar határnál találkozott Orbán Viktorral, s ott kérte a magyar kormányfőt, közvetítsen közte és a Kreml között, s segítsen abban, hogy kapjon hivatalos meghívást Moszkvába. A kéréshez az vezethetett, hogy Pellegrini tudott Orbán és Putyin, illetve Szijjártó és Lavrov személyes jó kapcsolatairól. 

Az ezzel foglalkozó – a cikk szerzői által érzékenynek és részletesnek nevezett – titkosszolgálati jelentés konkrétan Pellegrini kérésének az indoklását is tartalmazza: a szlovák politikus azt mondta Orbánnak, hogy egy moszkvai meghívás segítené a jó szereplését a választáson. 

Egyértelmű a dokumentum abban is, hogy az orosz és a magyar kormány magas szintű megbeszélést folytatott Pellegrini hatalomban tartása érdekében. A kérés után Orbán megbízta Szijjártó Pétert, hogy juttassa el az üzenetet Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Mihail Misusztyin frissen felesküdött orosz miniszterelnök pedig első külföldiként – végül pár nappal a szlovákiai választások előtt – fogadta is Pellegrinit. 

A titkosszolgálati jelentés további érdekes része, hogy részletesen beszámol a magyar kormány saját következtetéseiről, így arról is, hogy az orosz partnereikkel megvitatták, miért áll Magyarország érdekében egy Pellegrini-vezette koalíciós kormány, amelyben szerepet kap(na) Andrej Danko Szlovák Nacionalista Pártja (SNS) is. Mint a VSquare megjegyzi, ez annál is érdekesebb, mivel az SNS magyarellenessége közismert volt. A dokumentum arra is rávilágít, hogy a magyar kormánynak érdekében állt Pellegrini kérésének a teljesítése, miután a Karmelitában úgy vélték, ha az akkori ellenzék győz, az véget vetne a Visegrádi négyek pragmatikus együttműködésének.  

A többi majdnem néma csend

Az oknyomozók elküldték a kérdéseiket mind Pellegrininek, mind pedig Orbánnak, továbbá az orosz miniszterelnöki hivatalba, az orosz külügyminisztériumba és a magyar tárcához is. Választ csak a KKM-től kaptak, a minisztérium szóvivője Szijjártó korábbi szavait idézve tudatta: „Amikor a KKM felkérést kap arra, hogy alakítson ki vagy tartsa fenn a kapcsolatot egy másik országgal, ez a felkérés nem ellentétes a magyar érdekekkel, akkor készen állunk segíteni Ezt nevezik diplomáciának.” 

A jelentés egyébként ironikusnak nevezi, hogy a magyar és az orosz kormányzati emberek közötti egyeztetéseken az akkori szlovák ellenzékről, mint külföldi befolyás alatt állókról beszéltek, akiket szerintük Soros György finanszíroz.

Az oknyomozók a cikkben kitérnek arra is, hogy a 2023-as szlovákiai választási kampány sem volt mentes magyar és az orosz beavatkozástól. Erről a VSquare’s Goulash korábbi cikkeikben maguk is beszámoltak, így arról is, hogyan segítette Habony Árpád, Orbán legfontosabb kampánytanácsadója és a kormányközeli Századvég Pellegrini (2020 után alapított) új pártját, a Hlast és Fico Smer-jét. Arról is lerántották a leplet, hogy viszonylag sok magyar beépített titkosszolgálati ügynök dolgozik a szlovák terepen, s egyikük, Balogh Csaba nagykövet a 2023-as szlovákiai választások idején bizalmas találkozót bonyolított a pozsonyi orosz nagykövettel.

Pellegrini most az elnökválasztási kampányra erősít, amelynek az első fordulóját március 23.-án, a másodikat pedig április 6.-án tartják. Március 11.-én pedig vendégül látta a jelenleg parlamenti elnöki tisztet betöltő Pellegrinit magyar partnere, Kövér László, de fogadta őt Sulyok Tamás köztársasági elnök, sőt, Orbán Viktor kormányfő is, akivel még közös sajtótájékoztatót is tartott (a Facebook-oldalán pedig egyenesen szlovák-magyar csúcsnak nevezte a találkozót – a szerk.). Pellegrinit támogatja Robert Fico is, akinek a megválasztását Orbán szintén számos módon igyekezett elősegíteni. (Erről a Hírklikk is írt, például  itt, a Szabad Európa pedig itt.)

Nem jön jókor ez a leleplezés Orbánnak, akinek legújabb hívószava a szuverenitásvédelem. Hogy csak egyetlen példát említsünk arra, milyen harciasan védik a szuverenitást, ha Magyarországról van szó: álljon itt egy részlet politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak a Velencei Bizottság előtt március 15-én elhangzott – Harc a magyar szuverenitásért címmel közzétett – felszólalásából: 

Az elmúlt években Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban érte jogellenes támadás...Ez elfogadhatatlan. Nem engedhetjük, hogy külföldi szervezetek és személyek a magyar érdekekkel és szabályokkal szembemenve próbálják érvényesíteni a saját érdekeiket hazánkban”.  (Mint ismert, az Európa Tanács Velencei Bizottsága vizsgálta a magyar szuverenitásvédelmi törvényt.)