Tanulmányi olimpiát nyertek szegedi kisdiákok Dániában

HírKlikk 2019. augusztus 5. 18:30 2019. aug. 5. 18:30

Világraszóló sikert aratott a szegedi csapat Dániában, ahol megnyerte a legfiatalabbaknak kiírt Open Elementary kategóriában a World Robot Olympiad világdöntőjét. A 8 éves Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a 9 éves Schurrah Linda alkotta csapat vakvezető robotkutyával nyerte meg a versenyt.

A gyerekek egy egész várost építettek legóból, amelyben egy vak kislány közlekedik a vakvezető robotkutyájával. A robotkutya megáll az akadályoknál, hangjelzést ad a vakoknak és színjelzést a körülötte lévőknek, hogy figyeljenek a vak kislányra - írja a szeged.hu.

Özvegy Judit, a diákok osztályfőnöke korábban azt mesélte a portálnak, hogy a gyerekek május óta dolgoztak a programon. Órákig beszélgettek egy 84 éves vak zeneművésszel, aki hosszú ideig tanított zongorát egy szegedi zeneiskolában.

A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

A csapatok 2-3 tagból és egy csapatvezetőből állnak. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.