Teherán le akarja törölni a zsidó államot a térképről

HírKlikk 2023. október 16. 17:20 2023. okt. 16. 17:20

Akár még a III. világháború is lehet a közel-keleti fegyveres viszály következménye – erre figyelmeztetett Niall Ferguson kiváló történész.

A Harvard egyetem professzora, egyben a Hoover Intézet vezető munkatársa szerint az Egyesült Államoknak most fel van adva a lecke, mert egyszerre négy fronton – Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea – kényszerülhet küzdelemre. Ily módon a világbéke minden eddiginél távolabbinak tűnik.

A szerző a The Times-ban azt írja, kétség sem merülhet fel Irán bűnrészességét illetően, hiszen Teherán pénzeli a Hamászt, a Palesztin Iszlám Dzsihádot, akárcsak a Hezbollahot. Az Iráni Forradalmi Gárda katonái Szíriában vannak, hogy észak felől segítsék az Izrael-ellenes terroristákat. Teherán le akarja törölni a zsidó államot a térképről. Emellett kisiklatná a szaúdi-izraeli közeledést.

A Netanjahu-kormány nem vett tudomást a Hamász jelentette veszélyről, de Biden sem. Utóbbi most két anyahajót küldött a térségbe, nehogy Irán – formálisan a Hezbollah – meginduljon Izrael ellen. Ám nem tudni, ez esetben több sikerrel jár-e, mint tavaly februárban Oroszország ellen. Teherán bizonyosan érzékeli, hogy Amerika nem szeretne háborúba keveredni, sem Libanonban, sem Szíriában.

Az európai szövetségesek sokkal kevésbé egységesek, mint Ukrajna kapcsán. A két konfliktust azonban nehéz lesz különválasztani. Moszkva nyakig benne van a közel-keleti válságban, az orosz propaganda máris próbálja szembefordítani Kijevet és Jeruzsálemet, miközben Izrael és Ukrajna verseng a nyugati fegyverekért.

Félő, hogy a Gonosz tengelye elszántabb lesz, mint Amerika. Emellett Nyugaton két ötödik hadoszlop is működik. Az egyiket a szélsőjobbos populista sarlatánok, illetve a sztálinista baloldaliak alkotják. A másik pedig a hasznos idiótákból, illetve olyan balosokból áll, akik rokonszenveznek az iszlámmal.

Az Egyesült Államokban befolyásos gazdasági és politikai körök a megbékélést szorgalmazzák, és az látszik, hogy Biden semmire sem vágyik jobban, mint arra, hogy semmiképpen ne keveredjen bele egy III. világháborúba. 

Fordulóponthoz érkezünk, ha Izrael úgy látja, hogy nem tud egyszerre küzdeni a Gázában, Ciszjordániában és Libanonban, és ezért az Egyesült Államokhoz fordul segítségért Iránnal szemben. A világ sorsa múlik rajta.

 

Forrás: Hírklikk