Tehetetlenül nézik a gemenci feketególya-fiókák elpusztulását

HírKlikk 2020. június 6. 20:00 2020. jún. 6. 20:00

Az utóbbi napokban egyre nehezebben tudja a megfelelő élelmet biztosítani a Gemencen fészkelő közel 40 feketególya-pár a fiókáknak. Az aszályos tavasz, a dunai árvíz hiánya Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében nehéz helyzetbe hozta a madárvilágot, olvasható a ma.hu portálon. Ezt a nehéz helyzetet tapasztalhatják azok is, akik figyelemmel kísérik a gemenci bekamerázott feketególya-fészek internetes közvetítését.

A ma.hu értesülései szerint miután a Gemenc Zrt.-hez beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy „sokan nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát”, vagyis a kis gólyák elpusztulását, ezért az erdőgazdaság úgy döntött, hogy az internetes közvetítést megszünteti. Ugyanakkor a szakemberek számára a természettudományos kutatást továbbra is biztosítja, a kamerák által közvetített képeket továbbra is rögzíti.

A fészekben március 23-án jelent meg a háromból az első tojás, és öt héttel később, április 29-én kelt ki az első fióka, majd a másik kettő. A fekete gólyapár szépen gondozta a kicsiket, ám a természet kegyetlen, és május 10-én a legkisebbet az egyik szülő elpusztította. Május végére az aszály kritikus helyzetet teremtett. A május 28-i bejegyzés szerint, a felhordott táplálékból sejthető volt, hogy a szülők nehezen gyűjtik össze a szükséges mennyiséget. Az ideális halak helyett, a fiókák főleg békát és kígyót kaptak, utóbbiak közül egy akkorát is, amit hosszú órák alatt sem sikerült lenyelniük.

A fiókák megmentésére, mesterséges táplálására sajnos semmi esély. Mint a ma.hu írja, a szakemberek elmagyarázták, hogy a fekete gólyák tartanak az emberektől, ezért ha tudnák, se közelítenék meg a 20 méter magasan lévő fészkeket, mert a beavatkozás a közelben lévő többi fészek lakóira is végzetes lehetne.