Tessék választani Fidesz-módra: Önnek mely szlogenek tetszenek a legjobban?

NVZS 2024. október 12. 07:30 2024. okt. 12. 07:30

A kormány keresi az embereknek leginkább tetsző szlogenjeit – legalábbis a jelenleg zajló egyik közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy tesztelik a publikumot. A felmérést végző cég ismét csak az Amarone Kft., amely már többször „lebukott” Rogán Antalékat érdeklő kérdések „megfuttatásával”. De nem csak az embereket hülyítő „Tóni-propaganda” által sok-sok milliárdért harsogó szlogeneket keresik, a további kérdések között is több érdekes található.

„Megválaszolna-e néhány aktuális kérdést?” – ezzel indítanak az Amarone Kft. nevében telefonálók, akik a szokásos kérdések (szavazási hajlam, pártpreferencia, stb.) után térnek rá azokra, amelyek egyértelműen a céljai a mostani kutatásnak. A Reddit platformon olvasható egy friss személyes beszámoló, amiből kiderül, hogy a felmérést Orbán Viktornak az Európai Parlamentben szerdán lezajlott meghallgatása után indították. A napokban a Hírklikk egyébként már írt a Magyar Társadalomkutató Kft. által – a jelek szerint szintén a kormány számára – végzett közvélemény-kutatásról, amelyben a többi között arra keresik a választ, mennyire elégedettek a magyarok a dolgok menetével, kire szavaznának, s kit fogadnának el kormányfőnek. 

Annak a felmérésnek, amelyről most értesültünk azonban az Amarone Kft. a lebonyolítója, legalábbis azt emlegetik megbízóként a kérdezőbiztosok. A többi között elhangzik a felvetés: vajon a válaszadó szerint jó vagy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon? Arra is rákérdeznek, hogy a gazdasági helyzet a megítélése szerint javul/romlik/nem változik a következő két évben? 

Majd következik az egyes politikusok, illetve kérdéskörök megítélésére vonatkozó kutakodás. A személyek között Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről és Magyar Péterről kérdeznek. Ahhoz képest tehát, hogy a fideszes kommunikációban már leszerepeltként emlegetik a DK vezetőjét, a jelek szerint még mindig tartanak tőle. 

A témakörök között pedig a NATO, Ukrajna és Ukrajna NATO csatlakozása kerül terítékre. 

Az egyik kérdés konkrétan úgy szól: támogatná-e a megkérdezett Ukrajna azonnali, feltétel nélküli NATO csatlakozását? Mint a Reddit-beszámolóból kiderül, ez a kérdés még több változatban, megközelítésben is felmerül, például úgy, hogy világháborúhoz vezetne-e, ha Ukrajna most csatlakozna a katonai szövetséghez. 

Azt is mérik, hogyan ítélik meg a magyarok Orbán Viktor szerdai performanszát Strasbourgban, az Európai Parlament parázs vitájában. Olyan kérdésekre kérik a választ, mint hogy a válaszadó hallott-e az EP vitáról, kit talált meggyőzőbbnek, Orbán Viktort vagy Magyar Pétert. 

Majd a vitában (is) Orbán által Magyar Péter állítólagos telefonlopásáról elhangzott vád kapcsán arra kérdeznek rá, indokolt-e a mentelmi jog, ha egy politikus köztörvényes bűncselekményt követ el? Mint ismert, a magyar hatóságok kérték az Európai Parlamenttől a képviselőnek megválasztott Magyar Péter mentelmi jogának a felfüggesztését, s Orbán azt mondta az EP-vitában, hogy Magyar csak a mentelmi jog miatt vette fel a mandátumát.

S végül, de nem utolsósorban, azt is fel akarják mérni a kutatással, vajon milyen szlogenek rezonálnak a legjobban a magyarok lelkében. Konkrétan arra kíváncsiak, hogy a felsorolt szlogenek közül melyik milyen érzést kelt a válaszadóban? A nagyon pozitív, az inkább pozitív, az inkább negatív és a nagyon negatív között lehet választani:

Új egyezség az új gazdaságpolitikáról

Együtt Magyarországért!

Együtt Magyarországért, 2030!

Magyarország megcsinálja!

Fogynak kifele a jó szlogenekből...

... – ezzel indítja az egyik kommentelő a poszthoz fűzött hozzászólását. Majd a következőképpen folytatja: „Nekem jobban tetszenek ezek”:

  • „Выполни план!” (azaz: a Terv végrehajtásáért előre!)

  • „Ударники, вперёд!” (azaz: Rohamosztag, előre!)

  • „Кто не работает, тот не ест!” (Azaz: ki nem dolgozik, az ne is egyék!)

  • „Együtt Magyarországért = Világ Magyarország proletárjai, egyesüljetek! Пролетарии всех стран, соединяйтесь!”

  • „Együtt Magyarországért 2030 = Ötéves terv 4 év alatt! Пятилетку в четыре года!”

  • „Magyarország megcsinálja = Minden hatalmat a szovjeteknek az orosz ügynököknek! Вся власть Советам!”

 

A felmérést a Reddit-beszámoló szerzőjének személyes tapasztalata szerint az Amarone Kft. nevében készítik a kérdezőbiztosok. A HVG tavasszal, a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett kegyelmi botrány kapcsán próbálta felgöngyölíteni a Fidesz és a kormány politikaformáló közvélemény-kutatásainak láncolatát, miután – mint a szerző írta – „a kutatások megrendelőiről, a kérdések szakmai összeállítóiról és kielemzőiről ugyanis nem tudunk semmit. Nem tudni, kik ők, nem tudni, mennyi pénzért, mennyit kutatnak, mindez ugyanis egyetlen minisztériumi üvegzseb-dokumentumban sem található. Nagy eséllyel általános tanácsadói vagy elemzői szerződéseknek a része mindez, ezzel elrejtve a részleteket”. A lap ugyan a cikk megjelenése előtt küldött kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a kormánynak közismerten tanácsokat adó Századvég Alapítványnak és a Nézőpont Intézetnek, de nem kapott választ. Ezen oknyomozás kapcsán jutottak el – áttéteken keresztül – a mostani felmérést is végző Amarone Kft.-hez.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom