TGM: Bűncselekmény lenne, ha ezt tenné Orbán

HírKlikk 2019. szeptember 12. 11:03 2019. szept. 12. 11:03

Gulyás Gergely hétfőn az InfoRádiónak egyebek mellett azt mondta: kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között jött létre a tavaly novemberi, 15 pontos megállapodás például a városvezető jogköréről, rendszeres egyeztetésről, 2030-ig szóló fejlesztési tervekről, közmunkatanácsról és metrófelújításról. Megerősítette: a megállapodás szövegében is az szerepel, hogy azt szó szerint kell venni, Tarlós István főpolgármestersége idejére érvényes, vagyis akkor nem, ha Karácsony Gergely győz.

Tamás Gáspár Miklós a hvg.hu-n reagált Gulyás Gergely nyilatkozatára. Ezzel kapcsolatban a Klubrádiónak elmondta: a miniszterelnök, a végrehajtó hatalom feje, nem magánember, tehát nem teheti meg, hogy baráti árengedményt tesz egy kedvenc ügyfelének, ez esetben Tarlós Istvánnak. Hiszen itt az adófizetők pénzéről van szó, amelynek a kezelése alá van rendelve az alkotmány irányelveinek, amelyek jogegyenlőséget írnak elő.

Tehát a miniszterelnöknek nincs joga olyan egyezséget kötni egy másik vezető köztisztviselővel, hogy csak az adott személyre, vagy olyanra érvényes az egyezség, aki neki politikailag, ideológiailag kedvére való. Nem diszkriminálhat, nincs joga hozzá. Ez szerinte hatalommal való visszaélés, amit tilt az alaptörvény.

Ha ez így van, hogy csak az egyik főpolgármester személyére érvényes a szerződés, az a közpénzek felhasználásába is ütközik, ami bűncselekmény, és a választás rendjének megzavarása, ami szintén bűncselekmény - hiszen lényegében azzal fenyegeti az ellenzéki választókat, hogy rosszul járnak, ha nem Tarlósra szavaznak.

Gulyás Gergely szerint ez nem közjogi, hanem politikai megállapodás: a filozófus viszont úgy véli, Gulyás a politikán a mutyit, a kéz kezet most elvét és gyakorlatát érti. Ez sajnos előfordul, de hogy a kormány második embere, aki ráadásul jogász, nyíltan kijelenti, hogy nem az alkotmányosság irányítja a politikát, nem a törvényesség kritériumainak kell megfelelni, ez hallatlan - mondta Tamás Gáspár Miklós.

Nemcsak az a probléma, hogy nem szabad így beszélni, mert a politikában a szavak is tettek; amit elkövetett Gulyás Gergely ezzel a kijelentéssel, az önmagában is aggályos. Felveti, hogy egyáltalán nem törvénytelen-e ilyen privát megállapodás alapján elkölteni a közpénzt. 

Jogállamban ilyenkor a miniszter elismeri a tévedését és lemond, enyhébb esetben a miniszterelnök elhatárolódik a kormánya egyik fontos szereplőjének nyilatkozatától. „Ez még az orbáni államban is példátlan”, és megismétlődik, hacsak valaki nem tér észhez - tette hozzá. De van rá remény, hogy valaki észhez tér? Szerinte nincs, és szégyelli, hogy így van.

Hogyan várhatja el a törvénytiszteletet az állampolgároktól az állam, amelynek a vezetői „nyílt törvénysértéseket követnek el”, kijelentik, hogy a politikájuk független a közjogtól - tette fel a kérdést. Arra a felvetésre, hogy ez a „politikai csibészség” kategóriájába tartozhat a választók egy részénél, úgy reagált: ha azt mondják az állampolgárok, hogy az állam vezetői nem tartják be a maguk által hozott törvényeket, akkor „az forradalmi helyzet, megszűnt a társadalmi szerződés, és a kormányt el lehet kergetni”.

Forrás: Klubrádió