A modellváltó egyetemeknél a kritikus gondolkodás elfojtandó ellenségnek számít

HírKlikk 2023. október 28. 12:47 2023. okt. 28. 12:47

Ami történt, az egyenes következménye annak, hogy az egyetemen „kuratórium” néven politikai kinevezettek kaptak teljhatalmat – kommentálta az Oktatói Hálózat a Corvinus Egyetem azon döntését, amellyel azonnali hatállyal elbocsátotta Ádám Zoltán egyetemi docenst. A magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése arra is rámutatott közleményében, hogy az érintett egyetemek többé nem közintézményként, hanem profittermelő vállalkozásként tekintenek magukra.

Tiltakozik az Oktatói Hálózat (OHA) Ádám Zoltán egyetemi docens elbocsátása miatt, amelyről – mint a Hírklikkhez eljutott közleményükben írták – „mélységes felháborodással értesültek”. Ádámot a Corvinus Egyetem rendkívüli felmondással távolította el, miután az etikai eljárást kezdeményezett egy diákkal szembeni kivételezés miatt. A docens azt kifogásolta, hogy bár az érintett hallgató nem nyújtott elégséges teljesítményt ahhoz, hogy a nála végzett tantárgyból vizsgát tehessen, az egyetem mégis lehetőséget biztosított neki, hogy soron kívül, egy személyre szabott vizsgasor alapján, megszerezhesse az érdemjegyet. A hallgató befolyásos szülők gyermeke, a Mol főrészvényesének fia. A Corvinus ugyanakkor azzal védekezett, hogy folytattak vizsgálatokat, és nem marasztalták el az intézményt, ellenben szerintük Ádám nem működött velük együtt, és rossz hírét akarta kelteni az egyetem vezetésének.

Az Oktatói Hálózat, amelynek vezetőjével, Máté Andrással az ügyben már interjút készítettünk, a történteket úgy értékelte, hogy Ádám Zoltánnak azért kellett mennie, mert „nyilvánosan kiállt és vizsgálatot kezdeményezett az egyetem integritásán esett súlyos sérelem, a lefektetett vizsgakövetelményeket semmibe vevő, a szabályok helyett az egyetem gazdájaként működő kuratórium elnökének gazdasági kapcsolataira tekintő protekciós vizsgáztatás miatt”. Az OHA úgy véli, hogy az egyetem ezen lépése egyenes következménye az alapítványosításnak, amelynek eredményeképpen a kuratóriumok, és benne a „politikai kinevezettek” teljhatalmat kaptak. Mint írják, ők „könnyedén átgázolnak az alapvető egyetemi értékeken, az autonómián, az akadémiai szabadságon, a nyílt vita lehetőségén, a transzparencián”.

Az OHA leszögezte azt is, hogy az ügy lényege azt mutatja meg, hogy ezek az úgynevezett modellváltó egyetemek önmagukra többé nem közintézményként tekintenek, hanem profittermelő vállalkozásokként, amelyek a „sajátosan hazai haveri kapitalizmus körülményei között keletkeztek”. Ebben az összefüggésben, ha valami „negatív” nyilvánosságra kerül, az csak káros lehet, és az OHA meglátása szerint ezeknél az egyetemeknél a kritikus gondolkodás elfojtandó ellenségnek számít. „Ádám Zoltán kirúgásával példát akartak statuálni; akár lesznek még hasonló esetek, akár nem, a csend azt jelenti majd, hogy a példa hatott” – zárták közleményüket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom