Tiltólistára tették a híres rendezőt, válaszul filmet forgatott a Fidesz botrányairól

HírKlikk 2021. december 5. 05:30 2021. dec. 5. 05:30

Herendi Gábor, a Valami Amerika-filmek, a Kincsem, a Toxikoma és más sikerfilmek rendezője nemrég tárta a nyilvánosság elé, hogy tiltólistára került a magyar filmekre szánt pénz felett egyedüliként diszponáló Nemzeti Filmintézetnél.

A rendező válaszul leforgatta a NER botrányait lencsevégre tűző Bűnös várost. Most azt is elárulta, hogy voltak színészek, akik nem mertek szerepelni ebben a filmben. A kultúra területén zajló NER-offenzíva pedig megy tovább, és Herendi Gábor szerint ez már mindannyiunknak fájni fog – írja az mfor.hu.

A Bűnös város is elég didaktikusan tárja a néző elé a NER különböző visszásságait. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem akart több lenni egyfajta „Így filmeztek ti”-szerű szatirikus műnél, ami a művészfilmes kliséket figurázta volna ki.

„Ez a keret meg is maradt, ez töltődött meg egy erősen politikai tartalommal. A téma az utcán hevert, és én nem akartam nagyon a sorok közé bújtatni a mondanivalót, talán a lelkiállapotom miatt se. Úgy éreztem, ez a művészfilmes nyelv elég egyfajta kódolásnak, plusz rétegnek. Azt szerettem volna, ha a legszélesebb körnek szól, ezért nem akartam túl szofisztikáltra csinálni" – mondta el a rendező, aki az egészet saját pénzből finanszírozta. A film még nem hozta vissza az árát.

Arról, hogy mit gondol a NER egyre erősödő nyomulásáról a kultúrában ezt mondta, „Korábban az látszott a kormány politikáján, hogy a kultúra sokad rangú kérdés, ami annyira nem is érdekli őket. Most inkább az látszik, hogy a kultúra volt az utolsó bástya, de azt is be akarják venni. A saját bőrömön is tapasztalhatom ezt, nekem nagyon keményen megélhetési kérdéssé is vált, mert filmrendezőként máshonnan nem tudsz pénzt szerezni, csak a Filmintézettől."

Forrás: mfor.hu