Tiltott kormányzati adatkezelés gyanúja miatt felülvizsgálatot tervez a PDSZ

Harkai Péter 2021. március 2. 17:00 2021. márc. 2. 17:00

Több mint kérdéses, hogy miként jutott a kormány a pedagógusok oltási statisztikájához – nyilatkozta a Hírklikknek a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének képviselője.

Miután nyilvánosságra hozták a két napja lezárult közvélemény-kutatásukat, homlokegyenest ellenkező végeredmény jött ki a PDSZ-nél, mint a kormánynál. A pedagógusok döntő többsége oltáspárti, az viszont már erősen kérdéses, hogy melyik vakcina mellett.

De nem csak ez az egyetlen kérdéses pont – tudtuk meg Nagy Erzsébettől. Még egyeztetnek a jogi lehetőségekről, de egyértelmű szándékuk, hogy az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak tiltott adatkezelés gyanúja miatt. Amint arról a múlt héten elsők közt a Hírklikk is beszámolt, a PDSZ saját kezdeményezésben kikéri a pedagógusok véleményét arról, hogy milyen oltási kedv jellemzi az oktatókat. A kormány részéről ugyanis az a számadat került napvilágra, hogy a pedagógusok mindössze 26 százaléka áll ki a Covid-oltás mellett, ezért nem szerepelnek kiemelt helyen a titokzatos kormányzati oltási tervben – ha egyáltalán szerepelnek.  

Hogy ez mennyiben felel meg a valóságnak, arra egy önálló felméréssel igyekezett választ kapni a PDSZ. Az eredményen maguk is meglepődtek.  

Az 1674 oktatásban dolgozó bevonásával végzett felmérés eredményéből egyértelműen kiderül, nem igaz a kormány állítása, miszerint alacsony, 26 százalékos oltásfelvételi hajlandóság az oktatási dolgozók körében: a tényleges szám 84 százalék körül alakul. Az oltást beadatni szándékozók kétharmada nem bízik az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott vakcinákban. A tartózkodás két fő oka, hogy tartanak az oltás nyomán később kialakuló egészségártalmaktól, illetve nem bíznak abban, hogy a kormány igazat mond az oltásokról.

Ezzel együtt, a túlnyomó többség – még az oltást felvenni nem kívánok egy része is – úgy véli, hogy az oktatási intézményeknek az oltási prioritási listákon lenne a helyük – sokan viszont csak azzal a kitétellel támogatnák ezt, ha nem lenne kötelező az oltás. A válaszadók nagy része a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináknak szavazott bizalmat, a Sinopharm és a Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban feltűnően nagy a bizalmatlanság, derül ki a felmérésből.

Mindez egy percig sem tölti el elégedettséggel az érdekvédelmi szervezet képviselőit, még ha a tények a régóta hangoztatott álláspontjukat is igazolják, szemben a kormánypropagandával, ami a koronavírus.gov.hu oldalán is olvasható:

– Egyszerűen nem felel meg a tényeknek, hogy a pedagógusok negyedét érdekelné csak a védőoltás, de ez még a kisebbik gond. Nagyobb probléma, hogy ezt honnan veszi a kormány, ami nem kizárt, hogy jogellenes. Ugyanis az oltási regisztrációnál nem kell feltüntetni a foglalkozást, amire Maruzsa Zoltán államtitkár úr azzal védekezett, hogy a regisztrációs adatokat kikérve, összevetették más adatbázisokkal és így derítették ki, hogy a pedagógusok hány százaléka áll ki az oltás mellett a regisztrációjával. Na most akárhonnan nézzük, ez az adatkukázás minimum jogszabályellenes – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.  

Mivel ez az eljárásmód több mint aggályos, ráadásul köszönőviszonyban sincs a tényekkel, azonnal civil – értsd: független – jogvédőszervezethez fordultak és megteszik a rendelkezésre álló jogi lépéseket. Első körben az adatvédelmi biztoshoz, Péterfalvy Attilához címeznek egy beadványt, hogy hivatalosan is megerősítsék az álláspontjukat:

– Mi változatlanul segíteni szeretnénk, mert a felmérésből nem csak az derült ki, hogy magas az oltási hajlandóság, de az is, hogy az európai gyógyszerügynökség által elfogadott készítményekkel szemben vannak bizalommal a kollégák. Ez pedig véleményünk szerint azt is igazolja, hogy a kollégák nem bíznak a kormánypropagandában és elutasítják hogy a politika nyomást gyakoroljon az orvosetikai szakmára. Ezzel a statisztikával pedig megdőlni látszik az a kormányzati hivatkozás, amivel a pedagógusok kiemelt oltási státuszának elutasítását próbálják igazolni.

A meggyőző adatok ellenére sem bíznak feltétlen abban, hogy a kormányzati illetékesek magukba szállnak és módosítanak az oltási stratégián, amiben jelenleg ugye a pedagógusok nem kaptak kiemelt helyet. Az eddigi tapasztalatok alapján, Nagy Erzsébet úgy érzi hogy a kormány sokszor „dafke sem azt csinálja, ami a dolga lenne”, de az egyértelműen bebizonyosodott hogy az élet kiköveteli azokat a lépéseket, amikről hosszú ideje igyekeznek meggyőzni a döntéshozókat. 

Erre hozta fel példaként, hogy annak ellenére, hogy hónapok óta szeretnék elérni az általános iskolák, bölcsődék átmeneti zárását a fertőzésveszély miatt, csak az elmúlt napokban jelentek meg olyan kormánynyilatkozatok, amik szintén ezt a lehetőséget pedzegetik.

– Először a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes jelezte a hét közepén hogy zárni kellene az iskolákat, ezt követően Müller Cecília is hasonló nyilatkozatot tett, majd Kásler Miklós lebegtette meg ezt a lehetőséget a tegnapi napon. Ezzel együtt semmi okunk a pezsgőbontásra, mert ha időben megfogadták volna az ajánlásainkat, amiket mi naponta tapasztaltunk, jóval kevesebb áldozattal kellene most számolni – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.