Titkolják, Orbán mely államigazgatási dolgozókat tömte meg pluszpénzzel

HírKlikk 2023. augusztus 30. 14:05 2023. aug. 30. 14:05

Az államigazgatási dolgozók csak Orbán Viktor egyedi jóváhagyásával kaphattak a fizetésen felül extra juttatást.

Ez egy tavalyi 2000-es, tehát nem nyilvános kormányhatározatból derül ki, amibe az RTL tekinthetett be.

2022 második felétől a kormányzati igazgatási szervnél dolgozók a cafeterián kívül nem kaphattak illetményen felüli, illetve béren kívüli juttatást. Egy kivételt azért hagytak: „nyomós indok esetén” a miniszterelnök adhat felmentést a tilalom alól.

A tárcavezetők 38 esetben indítványozták az extra juttatás megítélését, amit Orbán 22 alkalommal jóvá is hagyott. Azt titkolják, hogy pontosan kiknek és mekkora pénzt fizettek ki.

Az RTL kérdésére válaszolva a Miniszterelnöki Kormányiroda közölte: az extra pénzek megítélését „többségében európai uniós programmal összefüggő többletfeladatok ellátása” miatt javasolták.

Arra a kérdésre, hogy pontosan kik, mekkora összeget kaptak, a Miniszterelnöki Kormányiroda nem válaszolt. Arra hivatkoztak, hogy a nevek személyes információnak minősülnek, az összeget tekintve pedig nem ők kezelik az adatokat.

A történet már csak azért is érdekes, mert az államigazgatási dolgozók fizetésemelése is elmaradt az inflációtól. 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a közigazgatás amúgy is kettészakadt egy elit és egy rosszul kereső részre. 

„A minisztériumokban, valamint az országos hivatalokban jóval többet visznek haza a dolgozók, de az alacsonyabb szintű hivatalok alkalmazottai nincsenek megbecsülve. Arról nem is beszélve, hogy a felső vezetők, azaz a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok több százezer forintos béremelést kaptak idén” – mondta.

Forrás: RTL