Titokzatos kormánydöntés jelent meg az éjszaka

HírKlikk 2024. augusztus 23. 06:35 2024. aug. 23. 06:35

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata arról, hogy 50 milliárd forinttal megcsapolja az idei költségvetés általános tartalékát. Ennek az összegnek több mint a felét a Beruházási Alap nyerte meg.

A csütörtök késő este megjelent 130 oldalas közlönyben hirdette ki a kormány azt a határozatát, amivel átcsoportosítást hajt végre a 2024-es költségvetésben. Ezek szerint 50 milliárd forintot von el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, vagyis az általános tartalékból, a következő célok támogatása érdekében:

– 28,9 milliárd forint jut a Beruházási Alap Egyéb felhalmozási célú kiadások sorának,
– 16,1 milliárd forint jut az Építési és Közlekedési Minisztériumnak ipari parki és térségi infrastruktúra fejlesztési feladatokra,
– 4,97 milliárd forintot ad a kormány a Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati infokommunikációs szolgáltatások fedezetére.

A határozatot kiszúró Portfolio megállapítása szerint a kormány az idei költségvetés rossz állapota ellenére, nem gondolja úgy, hogy az általános tartalékot nem kellene elköltenie, hogy azzal is javítsa az idei büdzsé egyenlegét.

Az tény – írja a lap –, hogy az 50 milliárd forintos összeg nem jelentős, azonban a költségvetés idei helyzete fényében, minden kis tétel jól jönne a kormánynak, ha elsődlegesen a költségvetés egyenlegét szeretné javítani.

A Portfolio szerint az is nagyon érdekes, hogy milyen célokra költ a költségvetés mostani állapotában a kormány. A legnagyobb nyertes a Beruházási Alap, ami egy gyűjtő kiadási tétel, több állami beruházási cél tartozik ide. Az ugyanakkor nem ismert, hogy a mostani kormánydöntés után mely beruházások „örülhetnek".

Az állami beruházásokra való plusz költés azért is tartja érdekesnek, mert másfél hónappal ezelőtt hirdette ki a kormány az idei 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás részleteit. Az akkori júliusi döntésében még 160 milliárd forinttal visszavágta a Beruházási Alap előirányzatát. Éppen ezért is különös, hogy ezek után most „visszaépít" egy bizonyos keretösszeget. A napokban derült fény arra is, hogy a kormány további beruházáselhalasztásokban gondolkodik, de ezzel párhuzamosan a kkv-k számára is jöhet egy állami beruházás támogató program. 

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom