Tíz évbe telne, míg felépülne Makovecz Imre elképzelt katedrálisa

HírKlikk 2021. január 3. 07:40 2021. jan. 3. 07:40

Egy évtizede küzd Makovecz Imre egykori munkatársa, Nagy Ervin, hogy végre megépítsék barátja és mestere fő művét. Az organikus építészet magyar megteremtője ugyanis haláláig dolgozott egy katedrális tervein, amelyet a XII. kerületben akart felépíteni. Nagy Ervin, Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze aki 2011-től 2014-ig országos főépítészként dolgozott, előtte öt évig ő volt a XII. kerület főépítésze. Ma is azt szeretné, ha Makovecz Imre szülőhelyén, a kerületben épülhetne fel a szakrális épület – derült ki a HírTV Credo című műsorából, 2021 első napján.

Makovecz Imrét mellőzték a rendszerváltás előtt Budapesten: a világhírűvé vált magyar alkotónak egyetlen középülete sem valósulhatott meg szülővárosában. A spirituális építőművész az Apor Vilmos térre készítette el egy plébániatemplom terveit. Később ezeket átdolgozta, és egy katedrálist tervezett, amely fia, Makovecz Pál szerint egyedülálló műalkotás, és zarándokhely is lehet, ha megvalósul. A Heti Válasz 2011-es újságcikke alapján, a kormány és a katolikus egyház sem támogatta az akkori áron tízmilliárd forintos költségűre becsült beruházást – írja az Index.

Nagy Ervin szerint gyakorlatilag ez az ország legjobban előkészített építkezése, minden részletet kidolgoztak, a szobrokat (Melocco Miklós tervei), a kőfaragómunkákat is előkészítették, korszerű számítógépes technikával folyamatosan készítik a CAD- (Computer-aided design) modelleket. Makovecz munkatársa úgy gondolja, hogy ha azonnal nekilátnának az építkezéshez, akkor is legalább tíz évbe telne, hogy csodájára járhassanak a hívők és az építészeti látványosságokat kedvelők Makovecz megvalósult álmának.

Arató Zsolt, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat sajtófőnöke úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat a terveket még nem ismeri, ezért „szakmailag még nem tudták megvizsgálni, hogy az eredeti helyszín, a buszvégállomás és a bevásárlóközpont által beszűkült tér méltó helyszíne tud-e lenni a templom megvalósításának, valamint, hogy a telken az egyház által 2005 óta végzett fejlesztések akadályozzák-e a tervezett építkezést.”

Forrás: Index