Több mint 60 ezren kapnak félmillió forintnál több nyugdíjat

HírKlikk 2024. augusztus 23. 18:30 2024. aug. 23. 18:30

Az elmúlt öt évben tovább mélyült az anyagi szakadék magyar nyugdíjas és nyugdíjas között. A friss, 2023-as adatok szerint Magyarországon a lakosság 19,7 százalékát, mintegy 1,872 millió lakost fenyeget az elszegényedés réme, az idősödő, 65 év feletti korosztályban pedig 402 ezer lakost. Ez a 2022-es adatokhoz képest a teljes lakosságban 7 százalékos, az idősek körében 17,9 százalékos emelkedést jelent. 

Magyarország nincs is a legrosszabb arányt felmutató országok között: a románoknál, bolgároknál, szerbeknél sokkal rosszabb a helyzet, de előttünk vannak például a spanyolok, görögök, németek, franciák és horvátok is – írta a Pénzcentrum. Az arány a cseheknél és szlovéneknél a legjobb, ahol a 15 százalékot sem éri el. 

Az, hogy egy országban magas az elszegényedés, társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya, nem feltétlenü jelenti, hogy ez az idős lakosságot halmozottan sújtja. Törökországban, Montenegróban, Spanyolországban vagy  Luxemburgban jelentősen nagyobb a teljes lakosságra vetített arány, mintha csak a 65 év feletti korosztályt vizsgáljuk. Más országokban viszont valóban sokkal veszélyeztetebbek az idősek: például Észtországban a lakosság 24,2 százalékát fenyegeti az elszegényedés, viszont a 65 év felettiek körében az arány 47 százalékos. 

A folyamat, amely során az alacsony nyugdíjban részesülők egyre inkább elszegényednek, a magas járandóságot kapók pedig egyre tehetősebbek lesznek, korábban lassan zajlott, azonban az utóbbi időben a többszöri magas nyugdíjemelések hatására felgyorsult. 2020-ban még háromezer nyugdíjas, illetve más ellátásban részesülő személy sem volt az országban, akinek a havi járandósága a félmillió forintot meghaladta volna. 2024-ben már több mint 60 ezres tábort alkotnak. Eközben van 181 ezer öregségi nyugdíjas, akinek még a 120 ezer forintot sem éri el a havi ellátásának  összege.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom