Tordai Bence: mi kicsit a jövőnek is dolgozunk

HírKlikk 2024. május 15. 08:00 2024. máj. 15. 08:00

A parlament elsősorban olyan pódium, ahol el lehet mondani az üzeneteket, ezek alátámasztására szolgálnak a törvénymódosítók. Megmutathatjuk, hogy így is lehetne ezt az országot irányítani, törvényekkel megszabni a közös együttműködés kereteit – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Tordai Bence, a Párbeszéd–Zöldek parlamenti képviselője.

Nem a Fidesz kedvéért próbálják fenntartani a parlamentarizmust, hanem a parlamentarizmust próbálják a Fidesztől megóvni, hiszen az intézményekre szükség van egy képviseleti demokráciában. Tordai szerint így időnként megakadályozhatják, hogy a Fidesz képviselői a párt legbornírtabb terveit is törvénybe iktassák, tehát nem teljesen haszontalan az ottlétük. Persze tisztában van vele – tette hozzá –., hogy a fideszes parlamentarizmusban ennek nincs sok értelme, de „mi kicsit a jövőnek is dolgozunk”. Bízik benne, hogy előbb-utóbb ennek a rezsimnek is vége lesz, és reméli, hogy utána egy valódi parlamentáris demokrácia következik.

A gyűlöletkampányról Tordai úgy vélte, hogy elfáradt, a Fidesz kifogyott az ötletekből, amik eddig beváltak, most nem működnek. A kormánypárt ugyanazokat a sémákat ismétli újra és újra, a lejáratásoknak azonban egyre kisebb a hatásuk. A kapkodást és a defenzívát jelezte, amikor legutóbb a gyermekvédelmi törvény ügyében egy napon fordult meg a Fidesz és módosította az előző napi módosító javaslatát. „Konstruktív, előremutató, a szakmát támogató lépéseket nem sikerült összehozniuk, viszont büntetőjogi szankcióval fenyegetőzni, akár börtönnel, akár a megfelelő életvitel vizsgálatával sikerült, miközben sem a szakmai szervezetektől, sem az ellenzéktől egyetlen javaslatot sem fogadtak el” – mondta a törvénnyel kapcsolatban a politikus.

Tordait az aláírásgyűjtés arról győzte meg, hogy a Fidesznek alapvetően nem sikerült átfordítani a magyar társadalmat, az ostoba propaganda ellenére, továbbra is hisz a Nyugatban, az Európai Unióban és az észak-atlanti integrációban. Mint mondta, a Széll Kálmán téri sátorban nem tapasztalta, hogy az őket támogató szavazókat sikerült megtéveszteni a háborús hisztériával, ennek a toposznak érezhetően gyengült az ereje. Megerősítette ugyanakkor, hogy Ukrajnába igenis kell fegyvert küldeni, de katonát nem. 

A politikus fontosnak tartja, hogy egyes, az egész társadalmat érintő helyi ügyeket országos szintre emeljenek, ha azoknak a helyieken túlmutató jelentőségük van. Ilyen például a recski bánya, illetve a gödi Samsung-beruházás. Recsknél kiderült, hogy az engedélyezési folyamatok nem úgy zajlottak, mint egy jogállamban, hanem mint egy banánköztársaságban, a haveri kör érdekeire figyelemmel. Gödön pedig bíróság döntött, hogy a környezetszennyezés miatt az üzemet be kellene zárni, a működésüket felfüggeszteni, de ennek ellenére, nem történik semmi. Tordai felhívta a figyelmet a kínai terjeszkedés veszélyeire, ami a környezet terhelésén túl gazdaságilag sem a magyar érdekeket szolgálja. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom