Török Gábor: a Fidesznek már most is van oka az aggodalomra

HírKlikk 2020. december 21. 07:45 2020. dec. 21. 07:45

A Fidesznek már most is van oka az aggodalomra – mondta a Népszavának Török Gábor politológus. Szerinte az egységesülő ellenzék miatt, az már biztos, hogy a 2022-es választás teljesen más lesz, mint az előző három.

Török Gábor szerint a járvány kommunikációja – például az, hogy a halálozások számához kell mérni a védekezés eredményességét – nem volt jól kigondolva. Arra a kérdésre, hogy ez a túlzott magabiztosságból ered vagy abból, hogy a Fidesz nem érzékeli megfelelően a valóságot, azt mondta, előbbire számos jel van a Fideszben, de az is igaz, hogy tíz év kormányzás után egyre nehezebb a valódi hétköznapokat érzékelni, erősödik az elefántcsonttorony-effektus.

A kormánypárt mindig akkor tudott jól kommunikálni, amikor magát az ügyet is jól kézben tudta tartani – legyen szó a rezsiről, Brüsszelről, a migránsokról. A vírus nem egy ilyen ellenfél, a korábbi technikák pedig láthatóan nem sikeresek. Ráadásul egysíkúvá, kiszámíthatóvá is vált a Fidesz kommunikációja, ez még a saját táborában is okoz egyfajta unalmat, közönyt.

A Szájer-botrányra vagy Deutsch Tamás ügyére gondolva, úgy látja, hogy a Fidesz mintha nem tudná irányítani a politikai napirendet, sokszor csak elszenvedi az ügyeket. Ennek a legfőbb oka, hogy a járvánnyal megváltozott a tematikai tér, és hiába volt a Fidesznek terve korábban arra, milyen ügyeket építsen fel, ezeket leradírozta a vírus. Ez azonban megváltozhat, ha a következő évben a járványkezelés győzelmet hoz a kormánynak, és lesz elég idejük, valamint terük arra, hogy elővegyék a korábbi terveket.

Török szerint a Szájer-botrány hatása brutális volt. Akkorát ütött a nyilvánosságban, olyan mértékben jutott el a kormánypárti választókhoz is, hogy itt csak kármentésről lehetett szó. Ebből a szemszögből nézve, nem vétett bődületes kommunikációs hibát a Fidesz, személyesen mégis azt tapasztalja, hogy a párt belvilágában is nagyon mély sebeket ütött az ügy.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava