Trump megpróbált csalni, de rajtakapták

HírKlikk 2020. január 25. 10:55 2020. jan. 25. 10:55

Trump megpróbált csalni, de rajtakapták, majd keményen dolgozott azon, hogy elfedje a történteket – állította Hakeem Jeffries New York-i demokrata párti képviselő, a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) egyik impeachment-menedzsere az eljárás szenátusi tárgyalásán, pénteken.

Ez volt az utolsó nap, amikor a vádat képviselő demokrata párti törvényhozók előterjeszthették vádjaikat és érveiket. Szombaton ugyanis már a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat kezdi meg az érvelését.

A demokrata politikusok a pénteki ülésszakot az elnök ellen megfogalmazott második, a kongresszus akadályozására vonatkozó vádpontjuk részletezésének szentelték.

A nyitóbeszédet Hakeem Jeffries képviselő tartotta. Kifejtette: tavaly júliusban a Fehér Ház tisztségviselői teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy Trump elnök helytelenül járt el, amikor visszatartotta az Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segély folyósítását, de egyáltalán nem léptek fel ellene. Jeffries azt vélelmezte: a katonai segélyt végül csak azért folyósították, mert Trumpot „rajtakapták".

„Mérgező mocsok halmozódott fel a Pennsylvania sugárút 1600 alatt, és szerényen javaslom, hogy a mi közös munkánk legyen ennek eltakarítása az amerikai nép nevében" –  fogalmazott Jeffries. A Pennsylvania sugárút 1600-as szám alatt található a Fehér Ház, azaz az elnöki hivatal.

A politikus többször megismételte: Donald Trump folyamatosan megpróbálta elfedni az igazságot. S szerinte ennek érdekében akadályozta a kongresszus munkáját is.

Jeffries után Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője lépett a pódiumra. Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai segély késleltetésével a Trump-kormányzat Oroszországot erősítette. Fontosnak tartotta megjegyezni a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatban azt is, hogy Oroszország „veszélyt jelent Európa békéjére és biztonságára".

„Csakis úgy rettenthetjük el Oroszországot, ha következetesen támogatjuk barátainkat, mint például Ukrajnát" – hangoztatta Schiff.

Forrás: MTI/Hírklikk