Túl a pánikon

Puzsér Róbert 2021. március 8. 13:33 2021. márc. 8. 13:33

Svédországban továbbra sem omlott össze az egészségügyi rendszer – sőt: pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a svédek észszerű korlátozásokkal, bármiféle lezárás nélkül túljutottak a ragály második hullámán. A járványgörbe ereszkedni kezdett, pedig az éttermek és az edzőtermek javában működnek. Hogy lehetséges ez?

A statisztikák szerint 2020-ban csaknem tizenháromezer koronavírussal fertőzött svéd vesztette életét. Most azonban már az is látszik, hogy Svédországban tavaly mennyivel többen haltak meg bármiben, mint az azt megelőző, járványmentes évek során. A különbség 2019-hez képest kilencezer, 2018-hoz képest ötezer, 2017-hez képest hatezer, 2016-hoz képest hétezer fő. A statisztikusok valószínűleg csak évek múlva tudják majd pontosan felmérni a vírus pusztításának mértékét és a lezárások eredményességét, az azonban máris megállapítható, hogy a svéd modellt tömeggyilkosságnak elhordó média a statisztikákból következetesen azokat az adatokat emelte ki, amelyek az általa sulykolt világvége-narratívát erősítették.

A svéd politikát most az az eset foglalkoztatja, amikor egy tudós, aki gyermekek körében vizsgálta a járvány terjedését, és a beérkező adatok alapján azt a megállapítást tette, hogy nincs értelme bezárni az iskolákat, olyan mértékű gyűlöletőrjöngést és fenyegetést kapott a nyakába a közösségi médiából, hogy befejezte a kutatást, és kijelentette, hogy a jövőben nem foglalkozik a koronavírussal. Mindez a svédek nyitáspárti, liberális mintaállamában történt. Az emberi tömeg valamennyi pozícióba marketingest követel, aki mindig és csakis azt hazudja, amit ő hallani akar. Azt várja el, amit a politikában, a szórakoztató médiában és a reklámokban megszokott. Aki mást mond, azt széttépi.

Svédországban jelenleg nincs jele a járvány újabb hullámának. Talán azért, mert a covid-halálozás jelentős részét képező idősotthonokat ma már sokkal jobban védik, mint az első hullám idején – persze lehet, hogy csak idő kérdése, és a harmadik hullám Svédországban is pusztításba kezd.

Európa más utat választott, melynek a vakcináció révén hamarosan a végére ér. Nem most időszerű feltenni a kérdést, hogy a svédeknek volt-e igazuk – most minden erőforrást felhasználva oltani kell, mert a mutációk minden jel szerint veszélyesebbek, mint az eredeti vírus. Ha azonban egy nap a pandémia véget ér, remélem, a kormányok és a médiumok elszámolnak majd komplett társadalmi csoportok tönkretételével, mert az máris jól látszik, hogy a járvány első hullámát szélsőségesen túlreagálta a nyugati civilizáció.