„Tűrhetetlen, hogy egy holokauszt-emlékművet folyamatosan gyalázzanak”

Csanádi Dávid 2020. június 2. 11:31 2020. jún. 2. 11:31

Meggyalázták a Roma Holokauszt Emlékművét a budapesti Nehru-parton. Az emlékműre a „cigányirtás – bűnözésirtás” felirat mellé, Bangóné Borbély Ildikót gyalázó feliratot is festettek. Az esetet Setét Jenő polgárjogi aktivista dokumentálta közösségi oldalán. Őt kérdeztük az emlékműgyalázás körülményeiről.

- Ha jól emlékszem, nem ez volt az első eset.

- Az elmúlt évtizedben szinte minden esztendőben volt valamilyen támadás Budapest egyetlen roma holokauszt emlékművével szemben: volt, hogy kutyaürülékkel kenték össze, volt, hogy kitörtek belőle darabokat, és volt, hogy gyalázkodó feliratokkal firkálták össze. Széles skálán mozgott tehát a támadások módszertana. Mi – roma és nem roma aktivisták közösen – minden évben felkészülünk arra, hogy letakarítsuk, rendbe hozzuk, illetve megvédjük az emlékművet.

- Volt már a mostaninál nagyobb anyagi kár is…

- Volt, amikor jelentős anyagi kár is keletkezett, mert egyszer egy darabot valamilyen eszközzel kitörtek az emlékműből. Ennek a helyreállítását elvégezték az emlékmű létrehozói. Ez akkor kétmillió forintos ráfordítást igényelt. Érdekes, hogy a tavalyi és az idei felirat szerintünk ugyanolyan fehér, nehezen eltávolítható anyaggal történt, de ezt azért le lehetett mosni.

- Gondolom, a feliratok nem mindig ugyanazok.

- Az elmúlt években minden esztendőben le kellett takarítanunk a gyalázkodó szövegeket. Tavaly például cigányellenes és Soros Györgyöt gyalázó feliratok voltak, idén pedig a cigányok és a bűnözés közé tettek egyenlőségjelet, illetve Bangóné Borbély Ildikót gyalázták egy felirattal.

- Ez az első eset, hogy politikus is szóba került a gyalázkodásban?

- Olyan még soha nem történt, hogy politikust gyaláztak volna meg az emlékművön. Soros Györggyel kapcsolatban már volt ilyen, de ő nem magyar politikus. Magyar politikai-közéleti szereplővel kapcsolatban, most fordult elő ilyesmi először.

- Végül is jöttek Önök, és intézkedtek.

- A gyerekeimmel meg a barátaimmal fél óra alatt lemostuk.

- Tett feljelentést az ügyben?

- Nem tettem feljelentést, mert az elmúlt években kétszer is hiába töltöttem az időmet a rendőrségen, az elkövetők nem lettek meg. Így aztán lemostuk a feliratokat és hazamentünk.

- Azért csak lehet tenni valamit, nem?

- Tudunk olyan aktivista társunkról, aki az elmúlt években Budapest valamennyi polgármesterét megkereste levélben. Mi is többször, több fórumon szóvá tettük, hogy szükséges lenne az emlékmű védelme. Felszerelhetnék térfigyelő kamerával, de a parkőrök is vigyázhatnának rá. Eddig ebben nem sikerült előrelépni, de tegnap Baranyi Krisztina polgármestert tájékoztattam az újabb esetről. Ő nagyon segítőkész volt, mi pedig a jövőben össze fogunk rakni valamilyen tervet az emlékmű védelmére, mert tűrhetetlen, hogy egy holokauszt-emlékművet folyamatosan gyalázzanak.