Tüttő Kata: az európai szocialisták mindenki számára járható utat építenek

M.I. 2023. december 14. 22:30 2023. dec. 14. 22:30

Szikrát kell gyújtani a közösségeinkben ismét. A szociáldemokrácia múltja gyönyörű, a harcot folytatni kell, hogy a jövőnk is olyan legyen. Olyan jövőt kell építeni, amelyben világos célokat tűzünk ki. A szociális igazságosságot mindenkinek biztosítani kell. Olyan Európa kell, ahol minden állampolgárnak megvédik a jogait. Ezek a gondolatok Stefan Löfven, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökétől hangzottak el az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) közös, „Európai szocialisták egy jobb életért” című rendezvényén.

A rendezvényre, amelynek díszvendége Stefan Löfven, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnöke, korábbi svéd miniszterelnök volt, az SPD, Német Szociáldemokrata Pártja több vezető politikusa is Budapestre érkezett. 

A program házigazdája Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes, az MSZP európai parlamenti listavezetője volt, aki megemlékezett Budapest egyesítésének 150. évfordulójáról is. Azt mondta, Budapest nem a vagy-vagy, hanem az és városa. Nem az a kérdés, hogy haza, vagy haladás, hanem haza és haladás. Budapest ellenálló, és erőteljesen túlélő város, pedig már megkezdődött az ellene való harc, a kormány sok mindent elvett a fővárostól.

Leszögezte: „nem adjuk csendben a hatalmunkat. Küzdünk a szabadságunkért Csak együtt vagyunk erősek. Megmutattuk, hogy a sokszínű koalíció képes egy irányba húzni. Az európai szocialisták dolga az, hogy mindenki számára járható utat építsenek. Azért vagyunk itt, mert mi, európai szocialisták, meg fogjuk vívni harcunkat a hazáért.”

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy nagyon nagy a tétje a jövőre esedékes EP választásnak. A magyar és az európai szociáldemokrácia léte összekapcsolódik. Orbánnak az a vágya, hogy megverje az ellenzéket. A tét pedig az, hogy a magyarok igenis fékezzék meg Orbánt. A tanulság 2010 óta az, hogy nekünk kell orbántlanítani az országot. Az MSZP az ellenzéket arra intette, hogy egy teljes autoriter rendszert csak együtt lehet legyőzni. Arról is beszélt, hogy féldiktatúrában meg kell hallani az emberek hangját, és az MSZP meghallotta azt. 

Az MSZP másik társelnöke, Komjáthi Imre kifejtette, hogy a szakszervezetek a szocialisták szövetségesei. 150 évi szociáldemokrata mozgalom bizonyítja elég, ha az alul lévők összefognak. A jobb életet idehaza a Fidesz baloldali alternatívája hozhatja el, és ha az kell hozzá, legyen mindenki szociáldemokrata Magyarországon. Hazánkban a többség jobb életet akar, és jobb életet is érdemel. Mint mondta: „összetartó Magyarországot építünk. Ez a dolgunk, kezdjünk neki!” 

Ezután Tüttő Kata és Hiller István, az MSZP választmányi elnöke beszélgetése következett. Hiller István köszöntötte a jelenlévő Iványi Gábort, ahogy azokat is, akikkel együtt alakították meg az MSZP-t, és nem hagyta ki a legfiatalabbakat sem.  Deák Ferencre hivatkozva elmondta, barátokat szerezni nehezebb, mint ellenséget találni. „Széttartó Magyarországot propagálni egyszerűbb, mint egy összetartó Magyarországot csinálni, de mi, szocialisták ezt a nehezebb utat választjuk. Büszke magyar és büszke európai szocialisták vagyunk, az a dolgunk, hogy a hazánkat bent tartsuk az unióban. Tudunk tárgyalni és érvelni. Az nincs rendben, hogy aki szövetségesünk, az nem barátunk, és aki a barátunk az nem a szövetségesünk. Teremtsünk rendet. Hidakat, barátságokat akarunk építeni. Teremtsük újra Magyarország és Európa egységét, ez legyen a magyar szociáldemokraták célja.” 

Harangozó Gábor Ady Endre A tűz csiholója verséből idézve köszöntötte „A szociáldemokrata jóléti állam alappillérei: Erős érdekképviselet és esélyteremtés” címet viselő kerekasztal beszélgetés résztvevőit. 

Mint mondta, az EU egy eszme, ami összeköt bennünket közös céljainkban. Az a kérdés, hogy itt Európa lesz-e, vagy valami más. A szocialisták nem fogadnak el olyan jövőt, hogy a magyar munkások kevesebb bért kapjanak, mint a nyugatiak. A jobb fizetéshez, élethez, oktatáshoz nekik is joguk van. Ami ma Magyarországon van, az soha nem fog tudni működni, a szocialisták változást akarnak, az emberek jólétét emelni, és ez erkölcsi kötelességük is. 

Iványi Gábor azt mondta, olyan országban szeretne élni, ahol a hajléktalanok nem az utcán halnak meg. Szörnyűek azok az intézkedések és az a hecckampány, ami ma a szegények ellen folyik. Egy állam erejét pedig valójában az mutatja, mit tesz azokért, akik magukról gondoskodni nem tudnak. Megköszönte a MET egyháznak nyújtott szolidaritást. 

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester azt emelte ki, hogy a szociáldemokráciának az egyik legfontosabb lába a női egyenjogúságért való harc. Önkormányzati szinten is sok mindent meg lehet tenni ezért. Például a nemek közötti egyenlőségről vall, hogy Budapest közterületei 90 százaléka férfiakról vannak elnevezve. Az ő kerületükben azt kérik, női politikusokról nevezzenek el névtelen közterületeket. Így merült fel Karig Sára, és Solt Ottilia neve is. Csőzik László, Érd polgármestere arról beszélt, hogy küzdenek a zöld területekért, korszerűsítenék az oktatási intézményeket, és azért, hogy az utakat rendbe tudják hozni. Csakhogy ehhez lehívható uniós források kellenének, mert a kormányhoz hiába fordulnak ez ügyben. Mint mondta, drukkol, hogy az ellenzéki önkormányzatok ellen szűnjön meg a diszkrimináció. 

A rendezvény végén Stefan Löfven, Svédország korábbi miniszterelnöke, az Európai Szocialista Párt elnöke mondott beszédet. Mint mondta, „szükségünk van ilyen beszélgetésekre, talán jobban, mint valaha. Sok veszély fenyegeti a mozgalmat, emlékeztetni kell egymást, miért is küzdünk” –mondta. Beszélt arról, a szélsőjobb nem csak Magyarországon, de egész Európában jelen van, és túláradóvá válhat, ami ellen nagyon nehéz lesz küzdeni. Az autoriter kormány darabonként építi le a demokráciát. Az Orbán-kormány tudja, miért támadja a szakszervezeteket, mert azok léte alapvető egy demokrácia fennállásához. „Szeretném mondani, magyar barátaim, hogy ebben a küzdelemben nem vagytok egyedül, mellettetek állunk amikor a szociális jogokért küzdtök”. A jövő a szolidaritáson kell, hogy alapuljon, egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani a problémákat. Olyan jövőt akarunk, ami a demokrácián, a jogon alapul. Olyan jövőt kell építeni, amelyben világos célokat tűzünk ki. A szociális igazságosságot mindenkinek biztosítani kell. Olyan Európa kell, ahol minden állampolgárnak megvédik a jogait – tette hozzá. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom