Új nevet adnának a Szegedi Tudományegyetemnek

HírKlikk 2020. október 23. 14:05 2020. okt. 23. 14:05

A Szegedi Tudományegyetem vezetése hétfő délutánra összehívta az egyetemi szenátust. A hvg.hu értesülései szerint, a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

A lap úgy tudja, hogy az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-jén. Akkor három egység adta fel a nevét: a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem.

A hvg.hu által megkérdezett források szerint, a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja. Nemzetközi színtéren ráadásul a név többszörösen „foglalt", ugyanis Szent György hasonlóan csengő nevét világszerte több felsőoktatási intézmény is viseli – míg Szeged városét természetesen egyetlen másik egyetem sem. 

Forrás: hvg.hu