Újabb egymilliárdot kapott a külügy a magyar űrprogramra

HírKlikk 2020. október 21. 11:00 2020. okt. 21. 11:00

Eddig összesen már több mint 2000 milliárd forintot költöttek el az eredetileg 923 milliárdos keretösszeggel indult alapból. Egy – a keddi Magyar Közlönyben megjelent – határozatával ugyanis újabb 132 milliárd forintot csoportosított át a kormány a járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alapból. Talán a legmeglepőbb, hogy a külügy egymilliárd forint plusz pénzt kapott az űrprogramjára.

A 132 milliárd legnagyobb része, 115 milliárd a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez került, a joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére, beruházásokra – írja a Portfolio.

Tízmilliárdot kap az Innovációs és Technológiai Minisztérium tőkeemelésre, és 5,5 milliárd jut kerékpáros létesítmények fejlesztésére.

Kétmilliárd jut a Belügyminisztériumnak infokommunikációs szolgáltatásokra. Az általános költségvetési tartalékból 2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására.

Szíjjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma egymilliárdot kapott űrtevékenységgel kapcsolatos feladatokra. Ez egy kicsit több, mint a 980 millió, amit az Emminek adnak a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztésére.

Forrás: Portfolio