Újabb ellenzéki polgármesterjelöltet mutattak be Debrecenben

HírKlikk 2019. július 16. 18:45 2019. júl. 16. 18:45

Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnökét, önkormányzati képviselőt indítja közös polgármesterjelöltként Debrecenben az őszi önkormányzati választáson a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás - jelentették be a négy szervezet képviselői kedden sajtótájékoztatón, a szocialisták helyi irodájában.

Egy héttel korábban a Jobbik, a Momentum és az LMP helyi szervezetei jelentették be, hogy közös jelöltjükként Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjét indítják a városvezetői posztért.

Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke utalt rá, hogy ezzel végleg lezárultak azok a év elejétől tartó tárgyalások, amelyeken szerették volna elérni, hogy minden választókörzetben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

Pártja álláspontja szerint "a jelenlegi Fidesz-hatalmat csak úgy lehetne megbontani Debrecenben, ha teljes összefogással egyéni választókerületben nyernének ellenzéki jelöltek (...), de egyes politikai pártok nem a jelenlegi városvezetést tekintik ellenfelüknek, hanem a baloldalt" - magyarázta az MSZP elnöke az elmaradt teljes összefogást.

Varga Zoltán közös polgármesterjelölt szerint "erős, ideológiai alapokon nyugvó, őszinte, nyílt, egymás elfogadására és tiszteletére épülő szövetséget kötött" kedden a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Debrecenben.

"Szövetségünk, a debreceni demokraták szövetsége, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) autokratikus világának lebontása érdekében, az önkormányzati választásokon közös polgármesterjelölt mögé sorakozik fel, városunk minden körzetében közös jelölteket indít, és közös listát is állít" - fűzte hozzá. 

Rámutatott: programjukban korrupciótól mentes, kiszámítható és tervezhető együttműködést ajánlanak a Debrecenben élőknek.

Káposznyák István, a Szolidaritás helyi elnöke fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek tevékenységét támogassa az önkormányzat, Dede Tamás, a Párbeszéd hajdú-bihari elnöke pedig a városi zöldterületek növelésére, a közlekedés környezetbaráttá tételére hívta fel a figyelmet.

Varga Zoltán a sajtótájékoztató végén bejelentette: előválasztásra hívja ki a Jobbik-Momentum-LMP debreceni polgármesterjelöltét, amennyiben előzetesen kötelezik magukat arra, hogy az előválasztás nyertesét mindannyian, egyöntetűen támogatni fogják.    

A polgármesterjelölt nem zárkózik el attól sem, hogy az előválasztáson más jelölttel is megmérkőzzön - mondta kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy egy korábbi bejelentés szerint a Civil Fórum Debrecen Egyesület is saját polgármesterjelöltet indít Debrecenben.   

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere ugyancsak kedden mutatta be azt a 23 jelöltet, akiket pártszövetségük indít az önkormányzati képviselői helyekért. Debrecen 1998 óta valamennyi egyéni képviselőt a Fidesz-KDNP adja.

Forrás: Hírklikk