Ujhelyi: a miniszterelnök egyre többet hibázik

HírKlikk 2020. augusztus 4. 11:10 2020. aug. 4. 11:10

A miniszterelnök egyre többet hibázik, az uniós csúcs előtti parlamenti határozatnak például nem volt semmi értelme – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Hajlamosak vagyunk (…) mindig óriási mágusnak tartani a miniszterelnököt. A miniszterelnök egyre többet hibázik, (…) egyre több és (…) a saját hatalmára nézve egyre veszélyesebb hibákat ejt” – mondta.

„Kicselezték” például annál az európai parlamenti döntésnél, amely az Európai Bizottság javaslatára, a jogállamisági vizsgálatoknak, az új mechanizmusnak az életbe léptetéséről szól: ma már az európai intézmények mindegyikében kész tényként kezelik, hogy életbe lép ez a jogállamisági mechanizmus – mondta Ujhelyi.

Felfedte: ő maga tetette bele a javaslatsorba, hogy szerepeljen a mechanizmusban az a kötelezettség, hogy a szankciók alá eső kormányzatoknak ki kell fizetniük a megítélt uniós forrásokat a pályázatokon nyertes gazdálkodóknak, önkormányzatoknak és civilszervezeteknek.

„Ez azt is jelenti, hogy Orbán itthon nem használhatja majd azt az érvet az Európai Unió ellen, hogy lám-lám, az ellenzék miatt, a ’hazaárulók’ miatt nem juttok, kedves önkormányzatok, vagy gazdálkodók, pénzhez” – mutatott rá az MSZP EP-képviselője.

Leszögezte: Orbán vereséggel jött haza Brüsszelből, „nagyon-nagyon durva öngól” volt, „amit műveltek megint az Európai Unió és Magyarország viszonylatában Orbán és katonái” – nem is tudják megmagyarázni, valójában mit miért tettek.

S miközben milliárdokat költenek úgynevezett nemzeti konzultációra, be sem tették a lábukat a Parlamentbe, hogy ezt megkíséreljék.

„Csak akkor mennek be oda, hogyha valamit a főnöknek akarnak elfogadtatni. Vitatkozni, érvelni már nem akarnak, nem kívánnak és nem is tudnak.” Pedig „az országnak szüksége lenne rá” – hangsúlyozta.

„Attól mi ne legyünk boldogok, hogy a miniszterelnök veszít” – mondta Ujhelyi az uniós csúcsról, majd így folytatta: „Egy dolog az, ami számunkra pozitív hír lehet: hogy az Európai Unió végre (…) elhatározta magát, hogy a jogállam kérdésében határozott véleményt fog fogalmazni, és számon kérik azokat a kormányokat, akik ezt nem tartják be”.

Mivel – mint mondta – Orbán az utóbbi időben harcászati nyelvezetet szokott használni, azt üzente neki, „A bunkerben lehet még győzelmet hirdetni a szűk baráti és oligarchakörnek, de a partraszállás megtörtént”.

„A demokratikus erők elkezdtek itthon és Európában is felsorakozni, mert nem mehet úgy a következő néhány év, mint ahogy az előző tíz” – szögezte le.

Ujhelyi „orbitális hazugságnak” nevezte Orbánnak azt a mondatát, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi intézményrendszere a magyar.

Elmondta: a „baloldali elhajlással vagy sorosista részrehajlással nem vádolható”, „néha bumburnyák” Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank versenyképességi jelentése szerint is az egészségügyi intézményrendszer állapota az egyik legnagyobb veszélyforrás Magyarországon.

Az MNB jelentésében az is szerepel, hogy Magyarországon az elkerülhető halálozási arány duplája az európai uniós átlagnak, és negyven százalékkal magasabb, mint a visegrádi, „tehát a velünk egy sors- és történelmi közösséget megért” országokban.

De azt is hosszan taglalja a dokumentum, mennyire alulfinanszírozott a magyar egészségügy a kormány által biztosított forrásokat nézve, és mennyire erősen igénybe veszi a családok magánkiadásait.

Ezért dolgozik Ujhelyi az Európai Egészségügyi Unió kialakításán, amelynek keretében egy stresszteszttel megvizsgálnák minden uniós országban az adottságokat, majd meghatároznák azt a minimumszolgáltatást, amelyet minden EU-s tagországnak kötelező lenne biztosítania.

Megemlítette: épp most rendelt a kormány nettó 278 millió forintért egy tanulmányt az egészségügyről egy neves külföldi cégtől, melynek péntekre el kellene készülnie. Felszólította a kormányt: tegye ezt nyilvánossá a szakma és a politika számára is.

Forrás: Hírklikk