Ujhelyi: fejezze be a kormány a pökhendi dumát!

HírKlikk 2020. május 24. 18:20 2020. máj. 24. 18:20

„Ágazati minimálbért az egészségügyben!” – címmel jelentette meg vasárnapi nyílt levelét Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője azt kérdezi a kormánytól, „tessék mondani, az egészségügyi dolgozók mikor lesznek végre a magyar nemzet részei?” Majd azzal folytatja, hogy „a Fidesz nagyjai ugyanis játszi könnyedséggel szokták eldönteni, hogy kik a magyar nemzet részei és kik nem azok, a vállaltan állami szintre emelt korrupció és oligarcha-udvartartás kapcsán pedig rendre csak szükségszerű nemzeti nagytőkés réteg felépítéséről beszélnek.”

Ismételten kérdéssel folytatja, „nem lenne erkölcsi és politikai kötelessége egy önmagát nemzetinek valló kormánynak, hogy az egészségügyben dolgozókat a magyar nemzet kiemelt részeként kezeljék, és érdemben megfizessék?”

Szerinte „a nemzet gázszerelője helyett, a nemzet orvosait, a nemzet ápolóit, a nemzet szakdolgozóit kellene inkább előnyben részesíteni és tisztességes fizetést, illetve munkakörülményeket biztosítani a számukra.” Emlékeztet arra, hogy „Orbán Viktor strómanja hatvanezerszer (!) többet keres óránként, mint egy átlag magyar ápolónő, ami meglehetősen sajátossá teszi annak a politikai szlogennek az igazolását, hogy a kormánypártnak tényleg Magyarország az első”.

Ujhelyi István szerint, „a Fidesz számára a közegészségügy egy problémahalmaz, egy megtűrt valami, ami csak viszi a pénzt. Azt pedig ugye inkább ők szeretik elvinni.” Kifejti, „végtelenül gusztustalan, ahogy propaganda-plakátokon és mázas kétszínűséggel ünneplik hősként az egészségügyben dolgozókat, miközben előbb költenek a vírus miatt átcsoportosított közpénzből egyházi működésre, sportcsarnok beruházásra és kommunikációra, mint az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére. Csak papíron jó hétköznapi hősnek lenni Orbánisztánban.”

A szociáldemokraták ezzel szemben konkrét lépéseket és tetteket várnak a kormánytól „a pökhendi duma helyett.” Azt írja az MSZP EP-képviselője, hogy önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni és a szakmai szervezetek által is alátámasztott adatok alapján legalább 700 milliárd forinttal többet kell biztosítani a költségvetésben az egészségügy finanszírozására. „Ez majdnem fillérre annyi, mint amekkora összeg TAO-támogatásként a sportkluboknál landolt az elmúlt időszakban!” – jegyzi meg zárójelben a nyílt levelében Ujhelyi.

Számunkra az egészségügy kiemelt nemzeti ügy és számunkra elvi kérdés, hogy minden magyar ember hozzáférjen a megfelelő minőségű ellátáshoz. Erről szól például az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója által kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió programja, benne az Ujhelyi István által szorgalmazott ellátás-minőségi standardok kötelező felállításával. „Ez utóbbi része többek között az ágazati bérminimum megállapításának vizsgálata, amely az MSZP európai programjának egyik kiemelt pontja” – részletezi nyílt levelében a politikus. A koronavírus miatti krízis tökéletesen megmutatta – álláspontja szerint –, hogy az egészségügyi rendszerek ütésállósága kiemelt fontosságú. Hatékony egészségügyi rendszerek pedig nincsenek megfelelő orvosi- és szakdolgozói állomány nélkül. „Ezért fontos és szükséges az a javaslatunk, hogy hozzuk létre az egészségügyi minimálbér intézményét az ágazatban, amely tisztességes bérezést garantál az orvosoknak, illetve ápolóknak – 1,5 millió forint minimálbér az orvosoknak, a kezdő szakápolóknak, nővéreknek pedig havi 750ezer forint –, és amely megoldást jelenthet az elvándorlás kezelésére, így az egészségügyi rendszerünk működési biztonságának garantálására” – fogalmaz Ujhelyi.

Orbán Viktor korábban azt mondta: ne azt figyeljük, amit mond, hanem ami tesz. „Nos, eddig azt látjuk, hogy van olyan állami kórház, ahol a korona-fertőzöttek mellett dolgozó ápoló ebben a hónapban fizetésként alig kapott többet százezer forintnál. A kormányfő legfőbb strómanja átlagosan minden huszadik másodpercben könyvelhet el ennyi bevételt. Ennyit erről” – írja nyílt levelében.  

Emlékeztet arra, hogy „a magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde” után megfogadta, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogja minden héten figyelmeztetni a közvéleményt „a rezsim bűneire.” Ezúttal, kétszáznegyvenhetedik alkalommal kongatja a harangokat, „mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom” – zárul a nyílt levél.

 

Forrás: ATV/Hírklikk