Ujhelyi István: hazudik a Fidesz EP-delegációja

HírKlikk 2020. november 15. 17:45 2020. nov. 15. 17:45

Az MSZP EP-képviselője vasárnap nyílt levélben kifogásolta, hogy a Fidesz EP-delegációja most azt mondja, hogy mindig is egyetértettek az Európai Egészségügyi Unió programjával, amely „közös frakcióközi munka eredménye”.

Ujhelyi szerint nem igaz, hogy a Fidesz mindig is támogatta az uniós egészségügyi programot.

„Az európai szintű egészségügyi ellátás rendszerszintű kiépítése az MSZP európai programjában szerepelt (a Fidesznek nem volt programja), az erre épülő koncepció alapjait számos szakmai fórummal történt egyeztetés után én tettem le az uniós döntéshozók asztalára, ezt az EP szociáldemokrata frakciója karolta fel és alkotott belőle (meglepő módon „Európai Egészségügyi Unió” nevet viselő) stratégiát, ennek pontjai szerepeltek az Európai Parlament által elfogadott egészségügyi stratégiában és erre épül az Európai Bizottság egyik most induló, ezt a nevet átvevő, átfogó programja”írja a politikus Facebook bejegyzésében.

„A Fidesz EP-képviselői kétségtelenül támogatták az Európai Parlament – fentebb hivatkozott – egészségügyi stratégiáját és benne az Egészségügyi Unióra való tételeket, de azt szeretik elhallgatni, hogy megpróbálták (egyébként sikertelenül) éppen azokat a részeket kiszavaztatni belőle, amelyek például a minőségi ellátás érdekében létrehozandó normarendszer kialakítását kérik. Szerintük ez „kollektív hazugság” és különben is „sérti a nemzeti hatáskört”. Hogy mindenki értse: a Fidesz nem támogatja, hogy minden európai tagállamban olyan egészségügyi ellátás legyen, amely minőségileg nem mehet egy meghatározott norma alá. A Fidesz szerint sérti a kormány hatáskörét, ha minőségi egészségügyet akarunk Magyarországon” – fogalmaz Ujhelyi.