Újra fokozódó nyomásról számolt be Bakondi György

HírKlikk 2020. június 3. 12:45 2020. jún. 3. 12:45

A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző, tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, „aktív szakaszába" – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, az M1 aktuális csatornán szerdán.

Bakondi György arról, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén több mint 430 migránst tartóztattak fel a magyar határnál, azt mondta: nincs olyan határszakasz, ahol ne próbálkoznának az illegális bevándorlók. Ezért több katona és rendőr teljesít szolgálatot a határoknál. Ők komoly technikai háttérrel, kamerarendszerrel, éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal őrzik Magyarországot.

Hozzátette: sokan próbálkoznak bejutni Magyarországra például Hercegszántónál, ahol a mocsaras területen nem lehet kerítést építeni, és külön kockázata van a folyókon való átjutási próbálkozásnak, úgyhogy a honvédség és rendőrség csónakokkal is járőrözik.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint, összesen több mint tizenegyezren érkeztek idén a magyar határokhoz a szerb, horvát és a román szakaszon. Arról is beszámolt: idén már 125 embercsempészt fogott el a rendőrség. Alapvetően olyan külföldieket – afgánokat, szíreket –, akik átmeneti oltalmazotti státuszba kerültek valahol Európában, és most igyekeznek az eddigi embercsempészek szerepét átvenni

Bakondi György figyelmeztetett: a balkáni útvonalon vannak olyan embercsoportok, amelyek a koronavírus miatt, az útvonal valamelyik országában – például Görögországban, Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában – rekedtek. Ahogy a járvány miatti intézkedéseket feloldják, ez a több mint százharmincezer ember újra útnak indul – mondta.

Kiemelte: nemcsak a magyar határon fokozták a készenlétet miattuk, hanem a szlovénok is további, mintegy ezer rendőrt küldtek a horvát határra, és a horvátok is létszámban, technikai támogatásban „erősítettek" a bosnyák határon.

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangsúlyozta: a balkáni útvonal országaira 2015 óta változó intenzitással, de nyomás nehezedik.

A rádióműsorban kitért a Földközi-tengeri útvonalra is, ahol újra nagyobb számban indulnak el migránsok Európa felé. Annyi változott, hogy többségük már nem Líbiából, hanem átjutva a szomszédos Tunéziába, onnan vág neki a tengeri útnak – mondta Bakondi György.

Forrás: MTI