Ukrán külügyminiszter: igazságos béke nélkül új háború lesz

HírKlikk 2024. június 29. 19:15 2024. jún. 29. 19:15

Amennyiben a béke igazság nélküli, új háború lesz – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton, a 17. Dubrovniki Fórum nemzetközi kül- és biztonságpolitikai konferencia zárónapján.

 „A cél nemcsak a háború megállítása, hanem olyan feltételek megteremtése, amelyek közt a béke igazságos és fenntartható lesz, és egy új háború fenntarthatatlan alternatívává válik" – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy olyan környezetet kell teremteni, amelyben egy újabb agresszió nem lehetséges.

A politikus szerint ez azért szükséges, „mert mindenkinek látnia kell, mi történik vele, ha agressziót követ el egy szuverén állam ellen".

Derűlátásának adott hangot a nemrég Svájcban tartott békekonferenciával kapcsolatban, amelyen több mint száz állam és szervezet képviselője vett részt.

„Amikor azt látjuk, hogy ennyi ország hajlandó együtt cselekedni, az reményt ad arra, hogy lehetséges az igazságos és tartós béke" – mondta Kuleba a szombati vezetői panelbeszélgetésen, amelynek címe Észak-Dél, Kelet-Nyugat: A biztonságos átjárók keresése volt.

Minden következő lépés nehezebb lesz az előzőnél, de nincs más alternatíva – húzta alá.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta: a Nyugatnak ma nagy felelőssége van abban, hogy megakadályozza a Kelet és Nyugat közötti megosztottságot. Oroszország és Kína szövetsége megosztaná a világot – hangoztatta.

Megjegyezte, hogy napjainkban a multilateralizmus válságban van, mivel számos ország a multipolaritás felé fordul, mert az számukra előnyösebb, és a multilateralizmust felváltották a „tranzakciós kapcsolatok".

„Több a szereplő, kevesebb a szabály és sokkal több a nyugtalanság" – fogalmazott.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is az igazságos béke szükségességét hangsúlyozta.

Néhány nappal ezelőtt Olaszország úgy döntött, hogy újabb katonai segélyszállítmányt küld Ukrajnának – emlékeztetett, megjegyezve, hogy Róma azt szeretné, ha Ukrajna minél hamarabb csatlakozna az Európai Unióhoz.

Tajani arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugat-Balkánnak prioritássá kell válnia a nemzetközi közösség számára, mivel a régió elvesztése és Oroszország nagyobb befolyásának elfogadása hatalmas hiba lenne „a stabilitásra, a békére és számunkra".

A Dubrovniki Fórum – korábbi nevén Croatia Forum – nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkoriban kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 júliusa óta a tagja.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom