Üzenetértéke van, hogy megtagadták Szöllősi György vízumkérelmét

NVZS 2023. szeptember 13. 16:10 2023. szept. 13. 16:10

„Ez egy szigorú lépésnek látszik, de addig ennél többet nemigen lehet mondani róla, amíg nem ismerjük meg az amerikai indoklást. Igaz, annyi már most is állítható, hogy üzenetértéke van” – mondta a Hírklikknek Balázs Péter. A korábbi külügyminisztertől gyors reakciót kértünk a hírre, hogy a budapesti amerikai nagykövetség megtagadta a beutazási vízumot Szöllősi György sportújságírótól, a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének hivatalosan kinevezett nagykövetétől.

„...az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére. Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat” – tette közhírré a Facebookon Szöllősi György. Beutazásának a megtagadása az Egyesült Államokba már csak azért is „pikáns”, mert a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Orbán Viktor deklaráltan kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője nem csak, hogy ezer szállal kötődik a miniszterelnökhöz (már csak a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia révén is), hanem egyben Magyarország hivatalosan kinevezett nagykövete is. Még 2017-ben jelentette be egy interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Szöllősi „hivatalos diplomataként folytathatja azt a munkát, amelynek lényege a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete”. Feladata, „hogy koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon, hogy hazánk jó hírét, megítélését, a számos más nemzetnek is sok örömet szerző futballnagyságaink emlékének ápolásával is árnyaljuk és gazdagítsuk. Ehhez a szolgálathoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden támogatást megad, nagykövet úrnak pedig sikeres és jó munkát kívánok.”

S hogy mit jelent az, ha egy ország nagykövete – ráadásul egy szövetséges országé – nem kap beutazási vízumot egy másik országba? Balázs Péter korábbi külügyminisztert kérdeztük meg erről.

Szerinte ez szigorú lépésnek látszik, de mindaddig nem lehet érdemben megítélni, amíg nem ismerjük a hivatalos amerikai indoklást – mondta. Megjegyezte, ad absurdum még az is elképzelhető, hogy valamely okmánya lejárt a kérelmezőnek. De kontextusba helyezve, mindenképpen egy komoly lépés, egy szigorú figyelmeztetés, ami a megfelelő köröknek üzenet, hogy komolyan foglalkoznak velük.

Mint ismert, az elmúlt időszakban egyre inkább elmérgesedni látszik a magyar-amerikai viszony, amit egyebek között olyan magyar lépések terhelnek, mint az orosz-ukrán háborúban tanúsított magyar viselkedés, a svéd NATO-csatlakozás gátolása, Orbán és kormánya egyértelmű kiállása Donald Trump mellett vagy éppen az a minapi szijjártói kiszólás, miszerint az USA-tól nem fogadunk el bírálatot a jogállamiság helyzete miatt. Az Egyesült Államok sem maradt „csendben”, hogy csak két kirívó példát említsünk: felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú megállapodást, illetve megvonta a vízummentes beutazás lehetőségét magyar állampolgároktól. Emiatt kellett Szöllősinek is vízumért folyamodnia ahhoz, hogy akár hivatalosan, ellátogasson az Egyesült Államokba. 

(A kétoldalú kapcsolatok mélyrepüléséről itt, itt, itt és itt is olvashatnak.)