Vajon a kormány tényleg azt hiszi, hogy ha nem beszél róla, akkor nincs Covid-járvány?

NVZS 2022. augusztus 17. 06:55 2022. aug. 17. 06:55

„Felelőtlen, megdöbbentő és szakmailag teljes egészében elfogadhatatlan, ahogy a kormány kezeli a koronavírus-járványt: úgy tesz, mintha attól, hogy nem beszélnek róla, már nem is lenne létező probléma” – szögezte le a Hírklikknek Kökény Mihály. A volt egészségügyi miniszter felvetette, két hét múlva kezdődik a tanév, nem tudni, készülnek-e erre bármilyen módon. A tesztelésekről sincs adat, nem tudni, valójában hányan fertőződnek meg. A többi szakemberhez hasonlóan, ő is sürgeti a maszkviselést és az oltási kampány újraindítását. „Nem hiányzik, hogy ismét megugorjon a Covid miatt kórházba kerülők száma, különösen nem egy olyan országban, amilyen Magyarország, ahol amúgy is a romokban hever a közfinanszírozott egészségügyi ellátás” – hívta fel a figyelmet.

Egyre romlanak a mutatók – nő az igazoltan fertőzöttek száma, amiként az elhunytaké és a kórházban ápoltaké is, de az ember a környezetében ennél is sokkal borúsabb képet lát: csak e sorok írójának közvetlen környezetében két olyan család van, amelynek tagjai az elmúlt két hétben megfertőződtek, nem is csak az együtt élő, hanem a különélő családtagjaik és az ő családjuk is. A jelek szerint elsősorban az Omikron BA.4 és a BA.5 variánsa a ludas ebben. Ennek ellenére, semmiféle „vészjelzés” nem érkezik a hatóságok/kormány részéről, maximum tessék-lássék odavetnek egy sematikus félmondatot a lakosságnak az óvatosság szükségességéről. Nekik lenne igazuk? Még mindig nincs szükség központi lépésekre az újra terjedőnek látszó koronavírus ellen?

Kökény Mihályt kérdeztük.

Az általam ismert adatok szerint június közepe óta folyamatosan és dinamikusan nőnek az esetszámok, több embert kezelnek kórházban” – mondta kérdésünkre a szakember. Hozzátette: most ugyan mintha egy kicsit megtorpant volna a dinamika – legalábbis az előző héten közzétett adatokból így tűnik (az új összesítést rendre csak hetente, jellemzően szerdánként teszik közzé). Ugyanakkor nem tudjuk, hogy valójában miként alakulnak az esetszámok, mert nincs adat a tesztelésről, ami azt is jelenti, hogy lényegében nem tudjuk, valójában hány embert fertőztek meg az Omikron jelenleg legaktívabb változatai, s potenciálisan hányat fertőznek meg a (közel)jövőben 

Nem véletlen, hogy minden szakember hangsúlyozza: itt lenne az ideje annak, hogy legalább bizonyos alapvető óvintézkedéseket tegyenek meg – emlékeztetett Kökény. Ez egyrészt a maszkviselést jelenti a tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt közegekben, például fesztiválokon, egyéb programokon, ami „nem lenne ördögtől való”. Ma már nem elég csak az egészségügyi intézményekben és szociális otthonokban előírni ezt. A szakemberek sem hangsúlyozzák eléggé ennek a fontosságát, de amikor időnként el is mondják, a kormány reakciója mindig ugyanaz: „a maguk részéről figyelik a helyzetet, s megteszik a szükséges intézkedéseket”.

Emellett nagyon fontos lenne – és kellene is – újraindítani az oltási kampányt. Sokkal erőteljesebb lépésekre lenne szükség ezen téren. „Tragikomikus, hogy Magyarországon április óta gyakorlatilag hetente legfeljebb néhány százzal nő az oltottak száma” – szögezte le a korábbi egészségügyi miniszter, emlékeztetve arra, hogy teljesen leállt a kampány, az embereket nem ösztönzik arra, hogy felvegyék az oltást. „Ha mást nem tesznek, legalább figyelmeztetnék az embereket erre” – fogalmazott Kökény Mihály.

Nem hiányzik, hogy ismét megugorjon a Covid miatt kórházba kerülők száma, különösen nem egy olyan országban, amilyen Magyarország, ahol amúgy is a romokban hever a közfinanszírozott egészségügyi ellátás, ahol iszonyúan nagy a létszámhiány” – mutatott rá a korábbi egészségügyi miniszter. Mint hozzátette: ez a szám eleve nőtt már, de még azt sem tudjuk, hány helyen nyitottak újra Covid-részlegeket. Nincs ugyanis hivatalos adat, csak helyi információkat lehet olvasni a közösségi médiában.

Kökény rosszat sejt a két hét múlva kezdődő új tanév miatt. De nem tudni, hogyan készülnek az oktatási intézmények, ha egyáltalán készülnek erre, miközben az egész közoktatást amúgy is sok baj sújtja, a pedagógus-hiánytól kezdve, az intézmények rezsinövekedésig. 

Egyszerűen felelőtlen, megdöbbentő és szakmailag teljes egészében elfogadhatatlan, ahogy a kormány kezeli a koronavírus-járványt: úgy tesz, mintha attól, hogy nem beszélnek róla, már nem is lenne létező probléma” – fejtegette. Úgy látja: „a kormányzati kommunikáció taktikája nem más, mint, hogy elhallgatják a járványt; emiatt az emberek csak félmondatokból tudnak valami információmorzsát felcsipegetni a valós helyzetről, meg persze onnan, hogy ha a családja, baráti, ismeretségi köre is érintetté válik – ez azonban szakmailag elfogadhatatlan”. 

Ráadásul közeleg az ősz, s nem kizárt, hogy ezzel megérkeznek majd a járvány újabb hullámai is. Habár Nyugat-Európában a komolyabb nyári hullám után visszaszorultak az esetszámok, s vannak jelei annak, hogy most Kelet-Európa is követi ezt az utat, de nagy kérdés, hogy ez meddig maradhat így.  Mindezek alapján is teljességgel elfogadhatatlannak tartja Kökény, hogy a kormány tavasz óta teljesen elengedte a pandémiát. „Vajon tényleg azt gondolják, hogyha nem beszélnek róla, akkor nincs is?” – tette fel végezetül a költői kérdést Kökény Mihály.